szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy csalódást okozott a második negyedéves GDP adat az MTI által megkérdezett makroelemzőknek, akik elérhetetlennek tartják a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütemet, saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárnak ki további intézkedéseket a hiánycél teljesítéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni az adatot.

A KSH az előzetes számok alapján kedden azt közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei a második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint érdemben romlottak az idei és a jövő évi növekedési kilátások is, a 3 százalék körüli gazdasági bővülést "el lehet felejteni".

Emlékeztetett rá, hogy az ipari termelés elmúlt időszakbeli lassulása már előrevetítette az elemző által várt 2,4 százalékos éves ütemnél lassabb bővülést, a 1,5 százalék azonban mindenképpen negatív meglepetés. A növekedés lassulásában az ipari termelés fékezése és az építőipar továbbra is drámaian alacsony teljesítménye játszotta a fő szerepet, a mezőgazdaság jó eredményei pedig nem tudták ellensúlyozni a negatív hatásokat. Felhasználási oldalról is kedvezőtlen lehet a kép: a háztartások fogyasztása vélhetően stagnált vagy csökkent, és a beruházások is eshettek - tette hozzá.

A jövő évi kilátásokat jelentősen rontja az exportpiacok szűkülése, amelyet az ugyancsak kedden publikált, a várttól elmaradó német GDP adat is tükröz. Egyben azt is jelzi Árokszállási Zoltán szerint, hogy a kilábalás csak nagyon lassú lesz. Arra is figyelmeztetett, hogy a tartósan erős svájci frank árfolyam lassítja a belföldi fogyasztást, így csökkennek az áfa- és egyéb adóbevételek, ezért újabb kormányzati kiigazításokra lehet szükség.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a GDP az idén 2 százaléknál gyorsabban aligha bővülhet Magyarországon. Az elemző sem várt ilyen alacsony éves adatot, de azt mondta, hogy az ugyancsak csalódást keltő német 0,1 százalékos negyedév/negyedévi GDP adat tükrében az is szinte csoda, hogy a magyar GDP nem csökkent negyedévi összehasonlításban. Az exportvezérelt gazdaság kezd kifulladni az elemző szerint, noha a nettó export továbbra is pozitív, a fogyasztás és a beruházások húzhatják le a mutatót.

A jövő évi kilátások is romlottak az elemző szerint, bár megjegyezte, hogy jövőre már beindul a Mercedesben a termelés Kecskeméten, ami teljes kapacitásnál akár 0,6 százalékpontot is hozzátehet a bővülési ütemhez. A gyorsabb növekedést akadályozza, hogy a belső fogyasztást az erős svájci frank fékezi, pozitívumot csak az uniós források felhasználása jelenthet. Az idei hiánnyal nincs probléma a magán-nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően, jövőre azonban már jóval nagyobb lehet a bizonytalanság - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!