szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP valótlannak tartja a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerdai jelentését, amely a szocialista kormányokat teszi felelőssé az elmúlt időszakban kialakult devizahitel-válságért.

A szocialista párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra emlékeztet, hogy az MSZP tavaly úgy adta át a kormányrudat a Fidesznek, hogy a svájci frank árfolyama hat hónapja folyamatosan 180 forint körül volt, az ország kockázati felára - úgynevezett CDS-pontszáma - pedig 2010 tavaszán még 200-250 bázispont körül mozgott, míg ma ez az érték 400-430 bázispont. Az MSZP arra is felhívja a figyelmet, hogy a devizaalapú hitelezés magyarországi története 2001-ben, az első Orbán-kormány idején kezdődött.

Kiemelik: a "kormány egyfolytában a nemzetközi gazdasági folyamatokra, valamint az ország előző vezetőire mutogat (...) miközben szó nélkül tűri, hogy a bankok a hitelesekre hárítsanak minden pluszterhet".

Az MSZP magát olyan felelős ellenzéki pártként határozza meg, amely az "állandóan a múltba révedő kormány helyett is keresi a kiutat az adósságválságból". Mint írják, ígéretükhöz híven benyújtják a devizahitelesek érdekében kidolgozott javaslataikat a parlamentnek, illetve országgyűlési vitanapot kezdeményeznek a magyar gazdaság helyzetéről, és tárgyalásokba kezdenek a hitelkárosultak képviselőivel, valamint a bankszövetséggel, továbbá kezdeményezik, hogy a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága vizsgálja meg, milyen módon élnek vissza hatalmukkal a magyarországi pénzintézetek.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság a részben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készített jelentést szerdán juttatta el az MTI-hez, azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján egyebek mellett "a devizahitelesek érdekét szolgáló lépésekről" beszélt. A devizahitelesek helyzetéről szóló jelentés szerint a lakosság eladósodottsága 2003 óta "gyűrűzik", a Medgyessy-kormány ugyanis megszüntette a korábbi, 1998 és 2002 között működtetett, kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket.

"A szocialista kormány korlátozta, majd megszüntette az adókedvezményt, szűkítette a hitelplafont, csökkentette a kamattámogatást, vagyis gyakorlatilag eltörölte a lakáshitelezési kedvezményeket azzal az indokkal, hogy az otthonteremtők sokba vannak az államnak" - olvasható a jelentésben, amely szerint a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány különösebb korlátozások és gondos "használati útmutató" nélkül szabad utat adott a devizahiteleknek, amelyek "sok tízezer embert csaltak lépre, ezrek dőltek be a banki szirénhangoknak".

Az MSZP több alkalommal is felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a Járai Zsigmond vezette jegybank által magasan tartott alapkamat ösztönözte a devizaalapú hitelek felvételét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos