szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országgyűlési képviselők egy része nem adta le a 98 százalékos különadó-bevallást, a penzcentrum.hu számításai szerint 85 fő nem tett eleget kötelezettségének a július 31-ei határidőig.

Az adóhatóság adatai szerint összesen 168 parlamenti képviselő kapott 2 millió forintnál nagyobb összegű felmentési díjat, további 56 magánszemélynek kellett volna még adót fizetnie – emlékeztet a penzcentrum.hu. Utóbbiakról nem tudni, hogy országgyűlési képviselői, alpolgármesteri vagy európai parlamenti képviselői minőségükben kaptak-e különadó-köteles jövedelmet.

©

Az említett magánszemélyekre a különadóról szóló törvény legutóbbi, május 14-től hatályos módosítása terjesztette ki az adófizetési kötelezettséget, eszerint az érintetteknek július 31-ig kellett volna bevallaniuk és befizetniük az adót. A módosítás 224 magánszemélyt érintett volna, közülük – az augusztus 18-ai adatok szerint – csak 139-en nyújtottak be bevallást. Mindez azt jelenti, hogy 85 fő – vagyis az érintettek 38 százaléka – nem tett eleget a törvényben meghatározott kötelezettségének. A penzcentrum.hu számításai szerint a bevallók összesen 99 millió forint különadó-köteles bevételt tüntettek fel, ami átlagosan mindössze 712 ezer forintot jelent.

A honlap értesülései szerint eddig 1048 különadó-bevallás érkezett az adóhatósághoz, mindez azt jelenti, hogy a 139 választott képviselőt leszámítva 909-re nőtt a civil magánszemélyek száma, akik benyújtották a bevallásukat. A kifizetőktől kapott adatok szerint összesen 1131 magánszemélynek kellett volna május 20-ig elszámolnia a különadós jövedelmével. Mostanra tehát 422-re csökkent a szabotálók száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!