szerző:
Klubrádió
Tetszett a cikk?

Nem a Bajnai-kormány idején, hanem most történik a hamisítás - mondta a volt pénzügyminiszter a Reggeli Gyorsban. Oszkó Péter szerint akár 200 milliárddal nagyobb lehet a hiány, mint amit Matolcsyék állítanak. A lesújtó második negyedéves GDP-adatnak pedig semmi köze az euró-frankválsághoz, hanem a rossz magyar gazdaságpolitika következménye, és a feketeleves még hátravan.

Oszkó Péter a Klubrádióban elmondta, a pluszban keletkezett hiány 100-200 milliárd forint lehet, de az eddigi költségvetési lyuk is lényegesen magasabb, mint a kormány által emlegetett 100 milliárd. Túl vagyunk egy 250 milliárdos zároláson, az áfatörvény miatti büntetés 200 milliárd, és erre jön rá a második negyedéves GDP-adat, amiből fakadóan valószínűleg rosszabb növekedés és rosszabb adóbevétel várható - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

"Folyamatosan arról beszél a kormány, hogy ez a válság az euróválság következménye, ami nem igaz, mert az igazi frankerősödés csak júliustól kezdődött. A második negyedéves GDP-adatnak ehhez semmi köze, az az általános globális lassulás rossz magyar kezelését tükrözi. Az euróválság hatásai csak most következnek, a harmadik negyedéves adatokban - mondta Oszkó Péter. Még az se biztos, hogy minden negatívumot láttunk, továbbiak is jöhetnek - tette hozzá.

Oszkó Péter
©

Nem igaz, hogy 7 százalék volt a költségvetési hiány, nem igaz, hogy a Bajnai-kormány hamis számokat hagyott volna hátra, mert a számok pontosan levezethetők az átadás-átvételi dokumentációkból. "Mi folyamatosan prognózist készítettünk; ha Matolcsy szerint hamisítottunk, akkor nem tudom, minek nevezzem a 2011-es költségvetést" - mondta Oszkó Péter.

Ahogy az új kormány megérkezett, beszüntette a kalkulációkat, semmiféle prognózist nem tett közzé, semmit nem mutatott be a számokból, csak állította, hogy óriási feszültségek vannak, de azt elfelejtette bemutatni, hogy az óriási feszültségek azért is vannak, mert pl. az adócsökkentéssel egy csomó bevételt engedett ki a költségvetésből, meg azért is, mert úgy felborogatta a forintárfolyamot és a kamatpályát, hogy jóval drágább lett az ország finanszírozása.

Azért történik a hamisítás, mert ezeket a tételeket, amelyekkel a Fidesz maga rongálta a 2010-es költségvetést, Matolcsy György elfelejtette bemutatni, Nagyvonalúan megfeledkezett róla, csak nagy számokat mond - mondta Oszkó Péter. Arról nem is beszélve, hogy már a 2012-es költségvetésről kellene beszélnie a kormánynak. Tudjuk, hogy hol folyt el az adóbevétel: pl. a politikai célú vagyonadóztatással, az egykulcsos adó rossz időben, rossz struktúrában történő bevezetésével. Százmilliárdos bevétel nem várható a cigaretta és az alkohol jövedéki adójának megemeléséből - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az osztrák sajtó rácsodálkozik a magyar kormánypropaganda működésére

Az osztrák sajtó rácsodálkozik a magyar kormánypropaganda működésére

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában