szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Októberben és novemberben Magyarország visszafizet két lejáró hitelt úgy, hogy nem vesz fel újabb hitelt – jelentette be Orbán Viktor. Ez azt jelenti a kormányfő szavai szerint, hogy 77 százalékról 73 százalékra csökken az államadósság. Megemelik a dohány, az alkohol és a gázolaj jövedéki adóját.

Számos kérdéssel foglalkozott a kormány a kétnapos ülésén, de a mai sajtótájékoztatón az államadósság-csökkentésről beszélek – mondta Orbán Viktor Lovasberényben. Mint mondta, a kormány megállapította, hogy az euróövezet súlyos kihívásokkal néz szembe a következő években. Csak azoknak van esélyük a lassuló növekedés mellett, akik szabadulnak az adósságcsapdából. A gazdaságpolitikánk elsődleges célja az államadósság-csapdából való kitörés – tette hozzá. A magyar gazdaság növekedési lehetőségei csökkentek, mégsem hagyjuk magunkat eltántorítani az adósságcsökkentéstől – közölte.

Emiatt a kormány arról döntött, hogy októberben és novemberben Magyarország visszafizet két lejáró hitelt úgy, hogy nem vesz fel újabb hitelt. Ez azt jelenti Orbán szavai szerint, hogy 77 százalékról 73 százalékra csökken az államadósság. A részletekről szólva annyit mondott, a jelenlegi adósságcsökkentés 4 milliárd eurót érint. Ehhez 3 milliárd eurót az MNB- tartalékból, 1 milliárd eurót a nyugdíjpénzekből vesz a kormány.

A kormányülésen elkészített számítások alapján, ha a költségvetés hiányát 2,8 százalék alatt tartják, akkor az államadósság automatikusan csökkenni fog – tette hozzá.

Orbán Viktor
©

Adóemelések jönnek

A kormányfő után Matolcsy György jelentett be olyan lépéseket, amellyel az idei költségvetésben keletkezett 100 milliárd forintos lyukat tömnék be. Eszerint a kormány felgyorsítja és hatékonyabbá teszi az adó- és vámbeszedéseket. A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis az áfából 600 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vállalta, hogy 40 milliárd forintos többletbevételt szed be. A miniszter szerint ez egyes vállalatokat érint.

Bejelentette azt is, hogy a kormány gyorsítja az állam átszervezését, illetve az állam beszerzési stoppot rendel el már idén.

Előrehozzák a jövedékiadó-emeléseket: a játékadót 50, a dohány jövedéki adóját 7, az alkoholos termékek jövedéki adóját 5, az aromázott szeszes italok jövedéki adóját 50 százalékkal emelik meg. A gázolaj adóját 97 forintról 110 forintra emelik. Matolcsy azt mondta, a jövedéki adóemelések összesen 10 milliárd forint többletbevételt jelentenek. A magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításainak államosításából pedig 10 milliárd forint osztalékbevétele származik az államnak.

Orbán felhívta a figyelmet, hogy a 2012-es költségvetés elkészítésében nem léphetnek vissza a középosztályt megerősítő és az adósságot csökkentő politikától. Mint mondta, ma Magyarországon 500 ezer ember él 28 500 forintból. Azt szeretnék elérni, hogy a ciklus végére 300 ezer ember élhessen havi nettó 48 ezer forintból a Start munkaprogram révén.

Orbán nincs kibékülve

Matolcsy azt mondta, 2011-re és 2012-re 2-2 százalékos növekedéssel számolnak. Erre reagálva a miniszterelnök közölte, a maga részéről ezzel egyáltalán nincs kibékülve. Olyan gazdaságpolitikát szeretne ltátni, amely magas gazdasági növekedést ér el. Ezért azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy dolgozzon olyan eszközökön, amelyekkel “elérhetik ezt a mutatványt”.

A frankhitelesekről

Kérdésre válaszolva azt mondta, a frakció újabb javaslatokat fog megfogalmazni a frankhitelesek megsegítésére, amit “nekem és Matolcsy úrnak értelmes pénzügyi keretek közé kell szorítanunk” – mondta Orbán. A kormányfő nem látja, hogy érvényesülne a felelősséggel arányos tehermegosztás. A terheket az emberek viselik, a hitelezők nem – mondta. Orbán felvetette, meg fogják vizsgálni, hogy a parlamentnek van-e lehetősége arra, hogy a bankok és a hitelesek közötti magánszerződésekbe bele tudnak-e avatkozni kívülről. További részleteket ezzel kapcsolatban vasárnapra ígért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek

Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek