szerző:
MTI

Hosszú távon kedvező hatásokkal járhat a kormányfő által a devizahitelek egyösszegű teljes törlesztésének lehetővé tételéről bejelentett terv, bár kötelező forintalapú refinanszírozás híján valószínűleg kevesen tudnak majd élni a lehetőséggel - vélekedtek keddi értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerint ha az elképzelést "jól megtervezett" módon hajtják végre, úgy, hogy ne károsodjon a bankrendszer és ne álljon le a hitelezés, az hosszú távon "nagyon pozitív" fejleménynek bizonyulhat, mivel erősödne a jegybanki pénzügypolitika hatékonysága, az MNB anélkül tudna monetáris enyhítést végrehajtani, hogy a forint esetleges gyengülése a háztartások vagyoni helyzetét kockáztatná, és csökkennének a törlesztési bizonytalanságok, ami végső soron a fogyasztást élénkítené.

A GS londoni elemzői szerint azonban további részletek híján - és tekintettel arra, hogy a kormány jelenlegi szándékai szerint a költségeket teljes egészében a bankok viselnék - egyelőre nehéz megítélni e kedvező kimenetel valószínűségét. A Goldman Sachs citybeli szakértői azt jósolják, hogy rövid távon negatív hatás valószínű a forintra, mivel a bankoknak kell átvenniük a háztartások devizakitettségét, és várhatóan növekszik a bankok devizakereslete.

A cég londoni elemzői szerint mindazonáltal nem valószínű, hogy a lejárat előtti végtörlesztéssel - amely "nagyon költséges" lehet a bankoknak - széleskörűen élni fognak a devizahitelesek, mivel kevés háztartásnak van ehhez elég pénze. Ez várhatóan korlátozza az azonnali bankveszteségek mértékét és a forintra nehezedő nyomást, bár ezek növekedhetnek, ha egyes bankok elkezdenek forintalapú refinanszírozást kínálni a devizahitelek előtörlesztéséhez - vélekedtek a GS londoni felzárkózó piaci elemzői.

Londoni üzleti negyed. Hosszútávú építkezés
©

A cég szerint ha a bankokat nagy veszteségek érik, az a hitelezés visszaeséséhez vezetne, még nagyobb nyomást gyakorolva a belső keresletre, a gazdasági növekedésre és a forintra, és mindez együtt már túltenne az adósságszolgálati költségek csökkenésének kedvező hatásain.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői is kiemelték értékelésükben, hogy a terv "elméleti maximális hatása" a bankok mérleghelyzetére igen nagy lehet, mivel azonban a devizaalapú hiteleket nyújtó bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtaniuk a devizahitelek végtörlesztéséhez, a lehetőséggel kevés háztartás tud majd élni, és így a tényleges hatás valószínűleg meglehetősen korlátozott lesz.

A cég londoni elemzői szerint mindazonáltal "nehéz bármiféle pozitívumot látni abban", hogy a kormány magánjogi ingatlanhitel-szerződésekbe avatkozik be, és a ház szerint valószínű, hogy a külföldi tulajdonú bankok tovább csökkentik magyarországi kitettségüket.

A Barclays Capital szakértőinek számításai szerint a lakossági szektorban kint lévő 4400 milliárd forintnyi svájci frank-alapú hitelállomány teljes beváltása 180 forintos árfolyamon hozzávetőleg 20 százalékos adósság-elengedéssel lenne egyenértékű, és ez a magyar bankrendszernek - amelynek rendszerszintű tőkevagyona 2600 milliárd forint - 800 milliárd forint veszteséget okozna.

Az RBC Capital Markets globális befektetési bankcsoport londoni részlegének felzárkózó piaci elemzői szerint is "nagyon kevés" magyar háztartásnak lesz elég pénze a devizaalapú hitelek teljes összegű végtörlesztéséhez. Jóllehet a helyzet "távolról sem ideális" a magyar bankok számára - amelyeket már most is terhelnek a különadók és a nem teljesítő kinnlevőségek -, azonban a végtörlesztési lehetőséggel élők száma a kötelező forint-refinanszírozás híján "csekély lesz" a korábban várthoz képest - jósolták az RBC londoni elemzői.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy lesznek olyan bankok, amelyek nyújtanak majd forintfinanszírozást a devizaalapú hitelek egyösszegű törlesztéséhez. A 4cast - az egyik vezető londoni befektetési-pénzügyi elemzőcég - felzárkózó piaci közgazdászai még előző nap, a kormányfő parlamenti beszéde után adott kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy vannak olyan bankok Magyarországon, amelyeknek csekély a devizaalapú hitel-kinnlevőségük, és ezek erőteljesen hajlanának e refinanszírozás felkínálására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője