szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A központi bankok csütörtökön bejelentett összehangolt akciója csak átmeneti segítséget nyújtott az eurónak a dollárral szemben, pénteken kora délelőttre az euró határozottan gyengült, ezzel együtt esett a forint árfolyama is valamennyi főbb devizához képest.

Az eurót fél tízkor 286,15 forinton jegyezték az előző nap délutáni 284,60 forinttal szemben. Az euró 1,3785 dollárra gyengült az előző napi 1,3892 dolláros szintről. A svájci frank 237,30 forinton állt, csütörtökön délután 236,06 forint volt árfolyama. A japán jen ismét elérte a 2,7000-es szintet, az előző napi 2,6684 forintot követően.

Csütörtökön még látványosan erősödött az euró és vele együtt a forint is arra a bejelentésre, hogy a világ vezető központi bankjai összehangolt akciót kezdenek, hogy kellő mennyiségben juthasson dollárhoz az euróövezeti bankrendszer. Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki közleménye szerint az akció az utolsó negyedévben indul.

Devizapiaci szakértők elmondták, hogy a bejelentés ugyan kedvező, amelyet az euró erősödése is tükrözött, az eurózóna alapvető gondjait azonban nem orvosolja, ezért hatása csak átmeneti volt. A befektetők a forintot az egyik legsebezhetőbb devizának tartják, és úgy vélik, hogy a gazdaság fundamentumai sem elég jók, így az árfolyam várhatóan a következő időszakban is jelentős kilengéseket mutat majd.

Az alapvetően gyengülő trend megtöréséhez az eurózóna válságának megoldására tett, érdemi döntésre lenne szükség, ez azonban a befektetők szerint még várat magára. A piac figyel ugyan az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki wroclawi értekezletére, de szkeptikus, mivel az eddigi tanácskozások sem jelentettek átütő sikert a megoldás megtalálásában, csak részeredményeket hoztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!