szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

750 milliárd forintos egyenlegjavítás – vagyis megszorítás olvasható ki a pénteken, Matolcsy György által bejelentett költségvetési tervezetből. A Széll Kálmán-terv strukturális kiadáscsökkentő csomag részletei nem köszönnek vissza.

A 2012-es költségvetési tervezet 1,5 százalékos GDP-növekedéssel, 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal számol, az inflációt 3,4 százalék helyett 4,2 százalékra becsüli, a fogyasztásbővülés pedig 0,2 százalékos lesz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői sajtótájékozatón. (A miniszteri bejelentésről itt olvashat.)

A kormány számításai szerint 750 milliárdos kiigazításra, vagyis megszorításra lesz szükség. A kiadások 300 milliárd forinttal csökkennek, a bevételek 445-450 milliárd forinttal nőnek.

Emelkedik a munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal, és 25-ről 27 százalékra nő az általános áfakulcs. Jövőre a kormány egyszerre kivezeti a félszuperbruttósítást és az adójóváírást az szja-rendszerből – így 16 százalékos arányos szja-rendszer alakul ki.

A lyukak foltozása

A hvg.hu-nak nyilakozó Zsidai Viktor, a Citadella Consulting vezető elemzője a bejelentéseket eléggé ad hoc jellegűnek találta, és a problémák kezelésének egyszerűbb módját kereső kormányzatot lát a háttérben. "Észrevették, hogy van egy lyuk a költségvetésben, és megpróblják gyorsan betömködni" – mondta az elemző, de azt pozitívan ítélte meg, hogy legalább a helyzetet lereagálják. Zsidai szerint az viszont nem látszik, hogy mitól lesz jövőre növekedés.

Barcza György, a K&H elemzője szerint is nagyjából reálisnak tűnnek a most ismertetett számadatok, de az egyértelműen csalódást keltő, hogy a kiadáscsökkentésben nem vállalt nagyobbat a kormányzat. Ezen kívül szeinte az inflációt is alulbecsülte a kormány. Az elemző kockázatokat lát a növekedési prognózisban is, mert akár 30-40 százalék esély is van a nemzetközi recesszióra.

Visszafogott növekedés

Samu János, ConCorde Értékpapír Zrt. elemzője a hvg.hu-nak elmondta, hogy bár az összképet még egyáltalán nem engedte a kormány meglátni, a tervezet akár reálisnak is bizonyulhat. A másfél százalékos növekedést túlzottan visszafogott prognózisnak tartja az elemző.

Samu hiányolta az áfa- és a tb-járulék emelésen túl azokat az elképzeléseket, melyek a strukturális kiadáscsökkentésekről, valamint a Széll Kálmán-tervben korábban már megfogalmazott lépések kidolgozásáról és részleteiről szólnak.

Összességében viszont úgy látja, hogy az eddig ismertetett elemekből összejöhet a jelzett 750 milliárd forintos megtakarítás, de a külső hatások miatt a költségvetés továbbra is sérülékeny marad.

Biztosra mennek

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője az MTI-nek aláhúzta: jó irányt mutat a jövő évi költségvetés. A bevételi oldal hangsúlyossága viszont szerinte azt jelenti, hogy a kabinet a biztosabban kalkulálható tételekkel számol. Annak pedig örült, hogy nincsenek a deficitcélt veszélyeztető kiadásnövelő tervek. Az áfaemelés várhatóan visszafogja a fogyasztást – ez az oka, hogy az erre vonakozó előrejelzését le is vágta a kabinet. A makropályát az elemző reálisnak tartja. Az áfaemelés terve kapcsán még megjegyezte, hogy szerinte jobb, hogy a kabinet nem a jövedelemadókat, hanem a fogyasztáshoz kapcsolódókat emeli.

Lefelé módosulhatnak a növekedési kilátások

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a nemzeti hírügynökségnek azt mondta, pozitívum, hogy a kabinet felismerte, még alacsonyabb növekedéssel kell számolni, mint korábban. Bár szerinte feltehetően ezt is lefelé kell majd módosítani. Úgy vélekedett, jó hír az is, hogy a kormány elfogadta, nem lesz elegendő a korábban tervezett kiigazítás. Szerinte a kiigazítási szükségletnek most is csupán a háromnegyedét fedi le a kormány, annak legalább 1000 milliárd forintnyinak kellett volna lennie.

A bevételi oldalról szólva azt emelte ki, hogy az áfa- és az egészségügyi járulékemelésnek, ha vannak is kedvezőtlen hatásai, összességében jó intézkedések költségvetési szempontból, mert könnyen beszedhetők
Az szja-intézkedésekről azonban azt mondta, az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése foglalkoztatási szempontból negatív lépés. Török szerint a jövő év megadja a választ arra, hogy sikeres-e a kormány személyi jövedelemadó-politikája, vagy sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Matolcsy beszédére beszakadt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 18,76 pontos, 0,11 százalékos csökkenéssel, 16 779,45 ponton zárt pénteken. A tőzsdeindex Matolcsy György délutáni bejelentései előtt még 16 900 pont fölött járt.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsy: 27 százalékos lesz az áfa

Kormányszóvivői tájékoztatón ismertette az "országvédelmi költségvetés" elképzeléseit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az egyik bejelentés szerint 150 milliárd forintos többletbevételt vár a kormány 2012-ben a kétszázalékos általános forgalmi adó emeléstől.

MTI Itthon

"Matolcsynak elgurult a gyógyszere" – reakciók a miniszter bejelentésére

Matolcsy György az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítását jelentette be – mondta a gazdasági miniszter pénteki bejelentéseire reagálva Vágó Gábor, az LMP választmányi szóvivője. Az MSZP szerint a növekvő árak és a szegénység költségvetése lesz a jövő évi büdzsé. A Jobbik szerint a kormány ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizetteti meg a válság árát.