szerző:
hvg.hu

Az OTP Bank vezére korábban lobbizott a devizahitelek ellen, mert kockázatosnak tartotta őket. Csányi Sándor egy hétfői előadáson arról is beszélt, hogy szerinte lehetett volna olyan javaslatot az asztalra tenni, ami az adósoknak és a bankoknak is megfelelt volna.

Jobban szeretek tevékenykedni, mint beszélni - kezdte a Spin-Off Klub meghívására a budapesti Corvinus Egyetemen előadást tartó Csányi Sándor beszédét a Privátbankár beszámolója szerint hétfőn késő délután. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egyetemisták előtt beszélt a hazai bankrendszer és mindenekelőtt az OTP helyzetéről, arról, hogyan indultak útnak a devizahitelek Magyarországon és hogy mit gondol a kormány adósmentő intézkedéseiről.

A verseny természetesen jót tesz a magyar bankszektornak, ezt Csányi Sándor sem tagadta, de hozzátette, Magyarország gazdaságának mérete túl kicsi 38 bankhoz. Csányi szerint pont a kiélezett verseny vezetett oda, hogy a devizahitelezés elburjánzott Magyarországon, hiszen a piaci helyzet sok szereplőt hajszolt ésszerűtlen magatartásba. Mint mondta, ebből a szempontból nem jött rosszkor a 2008-ban kiteljesedő pénzügyi válság, mely elérte hazánkat is. Ha a devizahitelezés addig megszokott gyakorlata folytatódott volna, az veszélybe sodorta volna a magyar bankrendszert.

"A hitelközvetítők a szegénység vámszedői"

"Kockázatosnak ítéltük meg a deviza alapú hiteleket, sőt, mindent megtettem, hogy lobbizzak a devizahitelek ellen. Mindenki azt gondolta, hogy azért teszem ezt, mert az OTP pozícióit védem" - mondta Csányi. A piaci lobbi azonban meggyőzte a döntéshozókat, hogy azonos feltételeket kell biztosítani a deviza alapú hiteleknek is, így végül állami segítséggel elindulhatott a Fészekrakó program. "Kell a verseny, de szükség van a megfelelő üzemméretre is, a túlzott versengés ésszerűtlenségekhez vezet" - vont mérleget a bankvezér. Ebbe a versenybe aztán végül az OTP is beszállt, hiszen deviza alapú hiteleket Csányiék is folyósítottak. A bankvezér ezzel kapcsolatban igen határozottan foglalt állást, főleg ami a kormány által bejelentett fix árfolyamú végtörlesztést illeti.

©

Az elnök-vezérigazgató szerint a legbosszantóbb az, hogy az adósok egy nagy részét a hitelközvetítők beszélték rá a devizahitelre. "A hitelközvetítők a szegénység vámszedői" - mondta Csányi. Sőt, sok brókercég beszélt rá ügyfeleket befektetésekre a bankbetétek helyett, ők 2008-ban nagyot buktak aztán. "Nem a bankszektor vezette meg ezeket az embereket, hanem a hitelközvetítők" - hangsúlyozta Csányi, aki szerint 2008-at megelőzően a hitelesek 60-70 százaléka közvetítők útján vett fel deviza alapú jelzálogkölcsönt. "És most ezek a hitelközvetítők forinthitelek kiajánlására készülnek" - mondta az OTP első embere. Csányi szerint alaposan át kellene gondolni, hogy a hitelközvetítők folytathassák-e tovább ténykedésüket az országban.

Ha nagyon kevesen váltják át a hitelüket, nagyobb megrázkódtatás nem lesz - mondta Csányi. "De azt gondolom, ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok" - sorolta a bankvezér. A forint árfolyama jelentősen gyengülni fog, aki devizában marad, annak ez még nagyobb teher lesz. Aki átmegy forinthitelbe, vagy már ilyen adóssága van, annak nő a kamata (a bankvezér itt vélhetően az esetlegesen elszabaduló árfolyamok miatt szükséges kamatemelésre célzott) - írja a Privátbankár.

"Nincs hitel kockázat nélkül"

"Nincs hitel kockázat nélkül: vagy az árfolyam miatt, vagy a kamat miatt az adós kockázatot vállal. Arról meg mindenki hallgat, hogy a bajban lévő adósok nagy része nem az árfolyamok miatt van bajban, hanem azért, mert nincs munkája" - hívta fel a figyelmet az elnök-vezérigazgató.

Csányi szerint lehetett volna olyan javaslatot az asztalra tenni, ami az adósoknak és a bankoknak is megfelelt volna. A kormány mostani javaslata azonban komoly problémák elé állíthatja a válságot tulajdonképpen stabilan átvészelő hazai bankszektort. "Azt minden közgazdász tudja, hogy ha nem stabil a bankszektor egy országban, akkor az az ország kockázatosabb lesz. Tetszik, nem tetszik, ez egy olyan házasság, amiből nem lehet kiszabadulni" - hívta fel a figyelmet Csányi.

Így is maradnak sokan, akik kilátástalan helyzetbe kerülnek. A banki kilakoltatások alóli moratóriumot a kormány azonban már feloldotta. Csányi ehhez hozzáfűzte, hogy az OTP csak olyan ügyfelet lakoltat ki, aki nem hajlandó szóba állni a bankkal, ezek száma viszont elenyésző - "jó ha egy-két ilyen eset lesz idén".

További részletek a Privátbankár cikkében!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Háromszáz ingyenmese a tavaszi szünetre

Háromszáz ingyenmese a tavaszi szünetre