szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Standard & Poor's hitelminősítő nagyon súlyos hibát vétett csütörtökön, amikor tévesen olyan közleményt adott ki, amely a francia adóskockázati besorolás leminősítéséről tájékoztatott - jelentette ki Michel Barnier európai biztos pénteken.

A belső piaci biztos úgy fogalmazott: "Ez egy nagyon súlyos eset. Azt mutatja, hogy rendkívül volatilis helyzetben vagyunk, hogy a piacok nagyon feszültek, és ezért a piaci szereplőknek rendkívül alaposan és felelősségteljesen kell eljárniuk". Barnier arról tájékoztatott, hogy az európai felügyeleti hatóságoknak és az AMF francia piacfelügyeletnek együtt kell kivizsgálnia az ügyet és levonni a megfelelő következményeket.

A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön elismerte, hogy Global Credit portálján egyes előfizetők számára olyan értesítést jelent meg, amely szerint "megváltozott Franciaország adósosztályzata". A hitelminősítő ezt később technikai hibával magyarázta, és nyomatékosan hangsúlyozta: változatlanul AAA minősítést tart érvényben a francia kormánykötvény-adósságra, stabil kilátással. Ezt azt jelenti, hogy az S&P nem készül Franciaország leminősítésére.

Standard & Poor's. Kőbe vésett szavak
©

A téves üzenet olyan időszakban látott napvilágot, amikor az adósságpiacon újabb "történelmi rekordot" döntött, 170 bázispont fölé emelkedett az irányadónak tekintett, tízéves lejáratú német és francia kormánykötvények hozama közötti különbség, vagyis ennyivel került többe a francia államadósság finanszírozása, mint a németé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?