szerző:
hvg.hu

Saccra emelnék meg kormánypárti képviselők az evából származó bevételeket, hogy abból fedezzék egy-egy szervezet jövő évi kiadásait. Csütörtök délutánig kellett leadniuk a képviselőknek az első körös módosító javaslataikat a jövő évi költségvetéshez. Lázár János például 100 millióval növelné a Lakiteleki Népfőiskola kiadásait, Rogán Antal több száz milliót adna a Magyar Művészeti Akadémiának. Egy fideszes képviselő viszont a Magyar-Turán Alapítványt támogatná 150 millió forinttal, hogy meg tudják rendezni a hun-türk tudatú népek közös gyűlését.

Nagy kő eshetett le a kormánypárti képviselők szívéről hétfő délután, amikor kiderült, hogy megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). S akkor is, amikor csütörtök délelőtt kiderült, hogy 37 százalékos lesz a megemelt eva kulcsa. A fideszes és KDNP-s képviselők többsége ugyanis az evából befolyt bevételek hasraütésszerű megemelésével talált fedezetet arra, hogy több pénzt csikarjon ki egy-egy szervezetnek.

A 2012-es költségvetés tervezetéhez csütörtök délután három óráig lehetett benyújtani a kapcsolódó módosító javaslatokat. A kormánypárti képviselők 23 javaslatot tettek arra, hogyan módosítanák a bevételeket és a kiadásokat, arra azonban ügyeltek, hogy papíron semleges legyen a hatása a támogatás növelésének. Ám mivel előzetes számítások nélkül, saccra emelték az evából, az áfából és a társasági adóból befolyt bevételeket, a gyakorlatban növelték a hiányt.

150 milliót kaphat a Magyar-Turán Alapítvány

A kormány a költségvetési tervezet benyújtásakor még 179 milliárdos bevételt várt az evából; néhány nappal később azonban már jelezték, hogy megszüntetnék az adónemet. Arra egyelőre nincsenek hivatalos számítások, hogy a 7 százalékponttal megemelt evakulcs miatt mennyi bevétel várható ebből jövőre.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke azonban három tételt is az evából befolyt többletből finanszírozna: 600 millió forintot a romák felzárkóztatására költene, 500 milliót a Magyar Művészeti Akadémiának adna, hogy az a „legmagasabb szinten” végezhesse feladatát. De még a vasúti hidak és acélszerkezetek felújítását is abból fedezné.

Nem volt szívbajos azonban több fideszes képviselő, amikor a saccolásról volt szó. L. Simon László az eredetihez képest 1700 millió forinttal emelné az evabevételeket, és abból az Erkel Színház rekonstrukcióját finanszírozná. De további 100 millió forintot is elvenne az eddig csak papíron létező kulturális központ, az Andrássy negyed kialakítására. Bánki Erik szerint viszont 2 milliárddal több is befolyhat, amiből a magyar turizmus népszerűsítését támogatná. Sőt, egy másik módosítója szerint a Puskás Stadion felújítását is az egyszerűsített vállalkozói adóból kellene finanszírozni.

A jól ismert „emeljük meg az adóbevételt” trükkel élt Bányai Gábor is, aki a társasági adó bevételeit emelte meg 150 millió forinttal, majd azzal a lendülettel át is adta az összeget a Magyar-Turán Alapítványnak, amit egyébként a kormány nem támogatott. A fideszes képviselő mindezt azzal indokolta, hogy „a Magyar-Turán Alapítvány évek óta a főszervezője a Kurultajnak, ami Magyarország legnagyobb hagyományőrző eseménye, ünnepe. A legutóbbi rendezvény látogatóinak száma bőven túllépte a százezer főt. Az Alapítvány 2012-ben rendezi meg a Hun-Türk tudatú népek közös gyűlését, melyre több mint egy tucat ország küldötteit várják a szervezők”.

Bányai egyébként az áfából is 500 millió pluszt vár, amit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs stratégiájára szánna. Hogy az áfabevételek megemelését mire alapozza, azt nem tudni, a kedvezőtlen fogyasztási adatok miatt ugyanis az eredeti előirányzat sem tartható.

Beindult Lázár lobbija

A módosítások tekintetében élen jár Lázár János, aki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciavállalásából fakadó fizetési kötelezettség terhére adna az Alkotmánybíróságnak 89,2 millió forintot, a Magyar Lovassport Szövetségnek 75 millió forintot a jövő évi kettes-fogathajó verseny lebonyolításáért, illetve 20 milliót a Magyar Rákellenes Ligának. Utóbbit még megtoldaná 10 millió forinttal, az Egészségbiztosítási Alapot viszont éppen ennyivel csökkentené. 45 millió forinttal emelné meg a Fidesz frakcióvezetője az Ipartestületek Országos Szövetségének kiadási keretét, mert a szervezet a kkv-kat támogatja. Lázár János a megemelt áfabevételekből 100 millió forintot adna a Lakitelek Népfőiskolának.

©

A fent említetteken kívül Rogán Antal is sok helyen korrigálná még a költségvetést, így például 800 millió forinttal növelné a Nemzeti Civil Alapprogram kiadásait, és ugyanennyit venne el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó szervezetek és szakmai programok támogatásából. Rogán szerint ugyanis a civil szervezetek 2011-hez képest jelentősen kevesebbet kapnának, pedig fontos feladatokat látnak el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól pedig 205 milliót venne el, és azt az Egész életen át tartó tanulás programnak, illetve a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogramnak adná.

A KDNP-s Stágel Bence két fideszes társával épp Orbán Viktortól, pontosabban a Miniszterelnökségtől venne el 10 millió forintot, hogy a II. Európai Ifjúsági Központnak helyet adó épület fenntartását biztosítsák, illetve 40 milliót a Zánkai Gyermektábornak adnának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

A lengyel kormányfőjelölt, akinek már a dédnagyapja is miniszterelnök volt

A lengyel kormányfőjelölt, akinek már a dédnagyapja is miniszterelnök volt

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Indul a Vodafone TV Magyarországon

A Boeing és a Porsche nevéből összerakható, milyen nagy dobásra készülnek

A Boeing és a Porsche nevéből összerakható, milyen nagy dobásra készülnek