szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A budapesti kereskedelmi ingatlan piac a harmadik negyedévben azért lett kevésbé vonzó, mert Magyarország csak nehezen kapaszkodik vissza az intézményi befektetők térképére, továbbá az Európába vetett bizalom csökkenése a magyar ingatlanpiacra is kihat - közölte a DTZ ingatlan tanácsadó.

A DTZ Fair Value Index 180 piacot vizsgál negyedévente, ebből 95 európai. Az index betekintést nyújt a befektetőknek az egyes kereskedelmi ingatlanpiacok árazásába, és egy megadott régión belül számszerűsíti a túl- vagy aluértékelt kereskedelmi ingatlanpiacokat.

©

A 98 európai piac több mint fele a vonzó (forró vagy meleg) piaci kategóriában található továbbra is. A harmadik negyedévben 26 piac került más kategóriába az előző negyedévhez képest: 19 piac kerül melegből fagyosba, 5 piac forróból melegbe (ide tartozik Budapest is), kettő pedig hidegből melegbe. A változások döntően a bérleti díj növekedésének a lassulása és a befektetők által elvárt magasabb hozamok miatt következtek be. 

Európa ma kevesebb vonzó befektetési lehetőséget kínál, mint a második negyedévben. A jelenlegi gazdasági helyzetben a bérlők halogatják vagy visszafogták expanziós tervüket, a fogyasztók pedig csökkentik a vásárlásukat.

Az európai kiemelt piacokon a befektetők által elvárt hozamok stabilak, míg a periférikus és Közép- és Kelet-Európában jelentősen emelkedtek. A két hatás együtt jelenik meg az európai kiskereskedelmi index csökkenésében 52-ről 35-ret a harmadik negyedévben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust