szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megerősítette Lengyelország befektetésre ajánlott elsőrendű, "A2" szintű, stabil kilátású államadós-besorolásait kedden a Moody's Investors Service, méltatva a lengyel kormány költségvetési politikájának hitelességét, és a magas kategóriájú osztályzat egyik pillérének nevezve a szabadon felhasználható rugalmas IMF-hitelkeretet.

A nemzetközi hitelminősítő a bejelentéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a lengyel adósosztályzat megerősítésének fő tényezői közé tartozik az erőteljes és stabil makrogazdasági teljesítmény, valamint a még jelentős külső sokkokkal szemben is érvényesülő gazdasági ellenállóképesség. A Moody's szerint a lengyel kormány költségvetési konszolidációs stratégiája hiteles, és ennek révén a cég várakozása szerint sikerül majd visszafordítani a romló költségvetési folyamatokat és megállítani a negatív adósságdinamikát.

A hitelminősítő indoklásában kiemelte azt is, hogy Lengyelországnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) rugalmas hitelkeret-megállapodása (FCL) van, amely enyhíti a külső lengyel pénzügyi pozíciókból eredő kockázatokat. A Moody's szerint a lengyel szuverén adósprofil "talán a leggyengébb eleme" külső pénzügyi helyzet: a devizaadósság-állomány várhatóan a hazai össztermék (GDP) 80 százalékára emelkedik, jóllehet a Lengyelországhoz hasonlóan elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolt szuverén adósok küladósság-rátájának középértéke 30 százalék.

A Moody's elismerte ugyanakkor, hogy Lengyelország eddig nem szembesült külső likviditási feszültségekkel vagy finanszírozási problémákkal, még a 2008-2009-es pénzügyi válság mélypontján sem. A hitelminősítő szerint Lengyelországot kettős védőréteg veszi körül: az egyik a teljesen szabadon lebegő árfolyamrendszer, amely "sokkelnyelőként" működött, anélkül, hogy bármilyen jelentősebb makrogazdasági torzulást okozott volna.

A másik, "talán ennél is fontosabb" védőréteg az IMF rugalmas hitelkerete, amely a kormány számára szabadon hozzáférhető, bármiféle korlátozás nélkül felhasználható forrást jelent. A Moody's ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy az IMF ezt a hitelkeretfajtát csak olyan országnak teszi elérhetővé, amelynek "nagyon erőteljes" a gazdasági alapja és gazdaságpolitikai intézményrendszere. Ebbe beletartozik a fenntartható külső pozíció, és az, hogy az adott ország kedvező feltételekkel fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz - áll a Moody's elemzésében.

A lengyel tőzsde ünnepi teljesítménye
©

A hitelminősítő véleménye szerint a rugalmas IMF-hitelkeret a piaci bizalom "rögzítő elemeként" szolgál, és költséghatékony forráselosztást tesz lehetővé, így gyakorlatilag olyan "biztosítási kötvényként" funkcionál, amely megfelelő pénzügyi fedezetet jelent még szélsőséges körülmények között is.

A Moody's elemzése szerint a hiteles lengyel költségvetési konszolidációs program jelentős mértékű államháztartási konszolidációt tett lehetővé 2011-ben, közelítve a deficitet az 5,7 százalékos GDP-arányos idei célszinthez a tavalyi 7,8 százalékos hiány után. A hitelminősítő számol ugyan "valamelyes költségvetési elcsúszással", de véleménye szerint ez nem fogja rontani a lengyel kormány hitelképességét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban