szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltakozó levelet ír az Európai Bizottság illetékes tagjainak az uniós források hazai átcsoportosítása miatt az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottságának elnöke. Ezt az EP-képviselő jelentette be a képviselő-testület szakbizottságának tegnapi ülésén - írja a Világgazdaság.

Brian Simpson a levélben azt kifogásolja, hogy Magyarország azt tervezi, 55 milliárd forintot vonna el a vasútfejlesztésre elkülönített keretből energetikai projektekre a 2013-ig tartó hétéves uniós költségvetési időszakban - írja a VG. Az átcsoportosítást az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, Brian Simpson a lap szerint emiatt küldi a tiltakozó levelet a brüsszeli testület két illetékes tagjának, Siim Kallas közlekedési, illetve Johannes Hahn regionális ügyekért felelős biztosnak.

A vasútfejlesztési projektek védelmezőjének számító Brian Simpson korábban egy hasonló lengyel ügyben is az Európai Bizottsághoz fordult. Akkor az ellen tiltakozott, hogy Varsó 1,2 milliárd eurós uniós forrást kívánt a vasútfejlesztéstől autópályák építésére átcsoportosítani. A lengyel tervvel az Európai Bizottság sem ért egyet, így egyeztetések folynak Brüsszel és Varsó között.

A magyar kérelemmel kapcsolatban a múlt héten a VG megkeresésére a regionális ügyekért felelős EU-biztos szóvivője azt mondta: üdvözlik, hogy a magyar kormány növelni kívánja az energiahatékonyság javítására, a megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó forrásokat. Marie-Pierre Jouglain elmondta: az utóbbi területek fejlesztését a fenntartható közlekedési módok elősegítéséhez hasonlóan prioritásnak tekinti a bizottság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is