Szabó M. István
Szabó M. István

Ha az állam nem fizet, a bankok egymással versenyt futva nyújtják majd be az igényüket államilag garantált hitelek mielőbbi kifizetésére. Nagyjából ez a képlet ma a fővárosi közlekedési vállalat finanszírozása ügyében. Ma lejár egy ötmilliárdos, egy héten belül további két, összesen több mint hétmilliárdos hitel.

Habár bő két hete a kormány az utolsó pillanatban bejelentette, megmenti a BKV-t, a hitelvisszafizetések ügye csak nem akar nyugvópontra jutni. Pénteken ugyanis kiderült, hogy a március 17-ével lejáró ötmilliárd forintnyi UniCredit-hitel visszafizetésére még nem került sor. Az utalás állítólag elindult, írta a napi.hu hétfőn reggel, de a bank ezt banktitokra hivatkozva reggel nem erősítette meg.

Sipos József, a bank szóvivője az MTI-nek délután elárulta: a BKV teljesítette kötelezettségét. Hozzátette: a közlekedési vállalatnak hitelező bankok hétfő délután további egyeztetéseket folytatnak Tarlós István főpolgármesterrel a finanszírozásról, és várhatóan a szerdai kormányülésen is szóba kerül a téma. Egy délutáni, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet annyiban tisztázta a helyzetet, hogy az állam kézfizetői kezességet vállall a BKV Unicredit felé fennálló tartozásáért, de ez korántsem old meg minden problémát.

Az UniCredit hitele csak az első megoldandó akadály. Mivel a cégnek – illetve a tulajodonos önkormányzatnak - nincs miből visszafizetnie a hiteleit, az államnak át kellene vállalnia azokat. Mint ahogy Vitézy Dávid a hvg.hu-nak adott interjúban febrár elején elismerte, „a hitelező bankok között egy sincs, amelyik hivatalosan jelezte volna, hogy a náluk felvett hiteleket hajlandó volna meghosszabbítani vagy a továbbiakban is finanszírozni” - tehát az államnak kéne segítenie.

Sorban állnak a kifizetésért

A gyakorlatilag ma lejárt, ötmilliárd forintos UniCredit hitelt az év végéig még 14 követi, ezek összesen 44,6 milliárd forintnyi kötelezettség azonnali megfizetését jelentenék. Ráadásul úgy, hogy szerdán esedékessé válik a következő, a KDB-nek visszafizetendő kétmilliárdos hitel. Aztán még márciusban egy további, 4,5 milliárdos pakk is kiegyelítésre vár - az éppen annál az MKB-nál, amely még idén összesen további 17, 7 milliárd forint visszafizetését várja a BKV-tól. De a további hitelezők közt ott van még a CIB, az OTP, a Dexia és az Erste is.

Vitézy Dávid: a fővárosnak nincs pénze
©

Az, hogy a BKV finanszírozása lényegében a rendszerváltás előtti évektől kezdve gyakorlatilag csak hitelekből történik, nem újdonság. Az, hogy hitelekhez csak állami garancia mellett jutott a cég, szintén keveseknek lehet meglepetés. A mostani helyzetet az teszi igazán súlyossá, hogy a bankok szeretnének végre a pénzükhöz jutni. Nem fogadnak el biztosítékként  sem eszközállományt, sem szerződéses jogviszonyt a fővárossal, sem pedig a főpolgármester vagy az állam ígéretét.

Összenyomott rugók

Márpedig ha minden állami hitelgaranciát egyszerre váltanának be a bankok, az azonnali államcsődöt hozna magával. Nem önmagában a BKV döntené be az államot. A MÁV-hoz, egyes önkormányzati projektekhez, illetve tipikusan a keleti irányú kereskedelemben megszokott ügyletekhez kapcsolódó állami garanciák azonnali lehívása lényegesen nagyobb tételeket jelentene. De ha a BKV-nak biztosított állami garanciavállalás adott esetben mégsem párosul fizetéssel, a főváros közlekedési cége lehet a gyújtózsinór ehhez a bombához.

Mint azt egy vezető beosztású banki forrásunk mondta: a jelenlegi helyzetet a bankok egy ütközésig összenyomott rugóként élik meg, és a kipattanást, vagyis azt, hogy előfordulhat nemfizetés, már reálisan számításba veszik. "Ha egyszer valamelyik bank úgy dönt: nem nyel le több békát, őrült versenyfutás indul majd azért, hogy mindenki a lehető leghamarabb a pénzéhez jusson, és ne az ő állami garanciás hitele legyen az, amit már nem tudnak majd kifizetni" - mondta a hvg.hu-nak a szakember.

Eközben a kormányban

Kormányközeli források ugyanakkor jelenleg is azt állítják: április végéig már biztosan megtalálták a gyógyírt a BKV-hitelek okozta sebre - vagyis a mintegy 30 milliárd forintnyi hiteltartozás kiegyenlítésére -, illetve, hogy a megállapodásban nyolc bankkal egyeztettek már. Azt nem tudni, hogy mely bankokról van szó, de ha az év végéig lejáró BKV-hiteleket nyújtó nyolc pénzintézetről, akkor elvileg az egész évet ki lehetne pipálni. Akkor viszont már csak az a kérdés, hogy hétfőn egész nap miről tárgyalnak szigorúan zárt ajtók mögött, ami miatt egyetlen érintettet sem lehetett napközben utolérni.

Orbán - megegyezik a bankokkal?
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hivatalosan is elkezdődött a tél: szerdán nyit a Városligeti Műjégpálya

Hivatalosan is elkezdődött a tél: szerdán nyit a Városligeti Műjégpálya

Közösség elleni uszítás miatt bepereli az Indexet a Mi Hazánk

Közösség elleni uszítás miatt bepereli az Indexet a Mi Hazánk

Maró gúnnyal kritizálta az egyházat, végül ellopták a csontjait

Maró gúnnyal kritizálta az egyházat, végül ellopták a csontjait

Eltűnt egy idős svájci nő Budapesten

Eltűnt egy idős svájci nő Budapesten

Ha megengednék, Ön aludna a munkahelyén?

Ha megengednék, Ön aludna a munkahelyén?

Osztrák járműcéggel üzletel az állam a zalai tesztpályánál

Osztrák járműcéggel üzletel az állam a zalai tesztpályánál