szerző:
Bogár Zsolt - Máriás Leonárd
Tetszett a cikk?

Matolcsy György feltehetően szándékosan nem vette figyelembe a nemzetközi szervezetek elvárásait a kedden benyújtott jegybanktörvény-módosításban, pedig az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank még egy olyan emlékeztetőt is küldött a Nemzetgazdasági Minisztériumba, amely pontokba szedve tartalmazta az elvárásaikat. A frankfurti ötoldalú találkozót sem vette komolyan a kormány: csak főosztályvezetői szinten képviseltette magát, így érdemi egyeztetés nem alakulhatott ki.

Nem lehetett érdemi egyeztetést lefolytatni a jegybanktörvényről azon a hétfői ötoldalú egyeztetésen Frankfurtban, amelyen az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar kormány képviselői vettek részt, hogy tisztázzák a jegybanktörvénnyel kapcsolatban felmerült kérdéseket - tudta meg a hvg.hu több, az ügyre rálátó forrástól.

Mint egyikük fogalmazott, nem történt semmi a hétfői egyeztetésen, mert a kormány csak „postást” küldött: egy főosztályvezető képviselte a Nemzetgazdasági Minisztériumból, akit a tárca egyik osztályvezetője kísért el. A kormány képviselője érdemi felhatalmazással nem bírt, így a „tárgyalás” csak arról szólt, hogy az Európai Bizottság, az EKB és az MNB rögzítette a pozícióját, vagyis ismételten közölte a a jegybanktörvény módosításával kapcsolatos elvárásait.

Memót is kapott Matolcsy

Információink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden a nemzetközi szervezetektől egy emlékeztetőt is kapott, amely pontokba szedve tartalmazta az elvárásokat. Ennek ellenére Matolcsy György kedden este olyan törvénymódosítást nyújtott be a jegybanktörvényhez, amely nem vette figyelembe a nemzetközi szervezetek követeléslistáját, és tartalmilag teljesen megegyezik azzal a tervezettel, amit az Európai Központi Bank (EKB) már a múlt héten részletesen kifogásolt.

Barroso: fiúk, még ennyi kellene
©

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy a tárca illetve a kormány kapott-e emlékeztetőt az egyeztetésről, és milyen álláspontot alakítottak ki a nemzetközi szervezetek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény tervezett módosításával kapcsolatban, azonban többszöri megkeresésünkre sem érkezett válasz.

Pattra játszik a kormány

A törvénymódosítás benyújtását a nemzetközi szervezetek akár nyílt hadüzenetnek is vehetik. Ugyanakkor a kormány kétszínű kommunikációt folytat: hivatalos megszólalásaiban készségesnek mutatkozik a nemzetközi szervezetekkel való együttműködésre és azt állítja, mindent megtesz, hogy összhangba hozza a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét lebontó jegybanktörvényt az uniós joggal, eközben a színfalak mögött a jelek szerint inkább azért tesz meg mindent, hogy ne mozduljanak el a holtpontról a tárgyalások, és ne javuljon a viszony a bizottsággal, az EKB-val és az MNB-vel.

Az előrehaladás "valóságos jelei"

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára az egyeztetések előtt azt mondta, az Európai Bizottság által elindított kötelezettségszegési eljárások leglényegesebb eleme a Magyar Nemzeti Bankot érintő törvény, és annak módosítása után jöhet létre az IMF/EU-megállapodás. A frankfurti egyeztetésről pedig úgy vélekedett, "várhatóan tisztázni fogja az MNB-törvénnyel kapcsolatos kifogásokat és várhatóan megoldást talál a vitás pontokra".

 

A parlament elé került törvénytervezet egyenesen úgy fogalmaz: "Amennyiben a javasolt törvénymódosításokat az Országgyűlés elfogadja, a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós joggal." Márpedig ez a végkövetkeztetés nem igaz: a javasolt módosítások önmagukban nem elégségesek ehhez. Erre az Európai Központi Bank részletekbe menően felhívta a kormány figyelmét múlt héten, ám ezt a kabinet mégsem vette figyelembe.

 

Cséfalvay az egyeztetések és a jegybanktörvény-módosítás benyújtása után a Reutersnek adott nyilatkozatában már "valóságos jelét" látta az előrehaladásnak az IMF/EU-tárgyalások kezdését illetően, miután Magyarország és nemzetközi szervezetek szakértői tárgyaltak a vitatott jegybanktörvényről és áttekintették a nemzeti bankra vonatkozó valamennyi kérdést.

A keddi fiaskó egészen más megvilágításba helyezi a kormányzati eddigi kommunikációját a jegybanktörvénnyel és az IMF-hitellel kapcsolatban. Ez már nem megkérdőjelezi, hanem kétségbe vonja a kormány elkötelezettségét, hogy meg akar felelni a nemzetközi szervezetek elvárásainak, komolyan veszi az észrevételeiket és hajlandó helyreállítani az új törvény miatt súlyosan sérült jegybanki függetlenséget. Ebből kiindulva könnyen eldönthető, a kormánynak kell-e az IMF-hitel, amelynek a jegybanktörvény megfelelő módosítása lenne a feltétele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata

Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt

Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold