szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem vár engedményeket az EU költségvetési szabályaival kapcsolatban a szlovák kormány – ezt mondta Robert Fico az új kormányprogram pénteki parlamenti vitájában a TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint.

"Mi az eurózóna tagjai akarunk lenni. Az eurózóna számunkra egy klub, amelynek szabályai vannak, és mi be fogjuk tartani ezeket a szabályokat" - szögezte le a vitában a szlovák kormányfő azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia kötelezettséget vállalt az államháztartási hiány 3 százalék alá szorítására.

Szlovákiának 2013-ig majdnem 1,2 milliárd eurós konszolidációt kell megvalósítania a közkiadásoknál. A konszolidációs csomag azonban ennél az összegnél vélhetően magasabb lesz, mivel a pénzügyi tárca új vezetői korábban jelezték: az 1,2 milliárdba nem számolták bele a kormány prioritásainak végrehajtását.

Fico szerint régebben úgy kellett feltenni a kérdést: mennyire szólhat bele Brüsszel az egyes tagország költségvetéseinek alakulásába, ma viszont már más a helyzet. "Ha az eurózónán belül nem egységesítjük a fiskális és gazdasági politikát, az egész nem működhet. Nem lehetséges, hogy közös fizetőeszközünk legyen és egyidejűleg minden ország azt csináljon fiskális és gazdasági politikájában, amit akar" - jelentette ki Fico.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!