Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

Egyetlen szó változott a telefonadóról szóló törvényjavaslatban az utolsó egyeztetésen látott verzióhoz képest. A cégek mégis azt látják, hogy árverték őket. Nemcsak a színjátékot, a törvénytervezetet sem hagyják annyiban.

Teljes az értetlenség a telefonszolgáltatók körében amiatt, hogy az Országgyűlésnek mút pénteken benyújtott törvénytervezetben az "adó alanya az igénybevevő" helyett az áll, hogy az "adó alanya a távközlési cég". A nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvénytervezet látszólag minden olyan (korábban a hvg.hu által feldolgozott) információt tartalmaz, amire a négy egyeztetés eredményeként számítani lehetett. Csak épp azt változtatták meg, hogy kit terhel a fizetési kötelezettség.

A tervezet értelmében minden megkezdett perc, illetve elküldött sms/MMS után 2 forint távközlési adót kell fizetni. Az első tíz perc adómentes, a magánszemélyek esetében 700, a céges előfizetők esetében 2500 forint a havi adómaximum. Csakhogy a törvényjavaslat második paragrafusába az került be, hogy "Az adó alanya a szolgáltató".  És ez alaposan feltüzelte az eddig sem nyugodt piaci szereplőket.

"Ennek így semmi értelme!"

"Teljesen más jött ki, mint amiről tárgyaltunk. Az adóalanyra vonatkozó jelenlegi megfogalmazás gyakorlatilag azt jelenti, hogy azt a távközlési válságadót, amiről az Európai Bizottság kimondta, hogy a magyar kormány 2010-ben jogtalanul vetette ki, és emiatt eljárást is kezdeményezett Magyarország ellen, nemhogy kivezetik, hanem júliustól duplán szedik be" - mondta az egyeztetéseken is részt vevő egyik telefoncég képviselője. A szakember elképesztőnek tartja, hogy miközben a minisztériumi képviselők az egyeztetésen meg sem kérdőjelezték az EB ezzel kapcsolatos előírását (miszerint ilyen adót csak a fogyasztáshoz kötődően lehet kivetni), most a tárca mégis ezzel ellentétes tartalmú törvényjavaslatot nyújtott be.

A tervezetet nem lehet úgy olvasni, hogy a telekomcégeket az állam pusztán adószedőként veszi igénybe, miután az átháríthatóság kérdése nincs is megemlítve. Márpedig, ha a törvény így megy át a parlamenten, és a távközlési társaságok megpróbálják áthárítani a telefonadót a fogyasztókra, a díjemelés miatt az előfizetői szerződések azonnali hatállyal felmondhatóvá válhatnak.

A telkócégek már arra készülnek, hogy - miután a minisztérium kikerült a képből - a képviselőket és a kormánytagokat győzködjék: "ennek így semmi értelme'".

Orbán kérte

Ha a telefontársaságok az adóalanyok, akkor annak sincs sok teteje, hogy a hívásoknál az első 10 perc a magánszemélyek esetében ingyenes, vagy hogy a díjfizetést a lakosság esetében (és a cégekében is) plafonhoz kötik. Információink szerint az NGM-től többen is informálisan azzal mentegetőztek, hogy a módosításra a kormányülésen került sor. A kérés pedig egészen fentről érkezett, nyomatékosítva, hogy adóalanyként mindenképp a cégek szerepeljenek.

©

"Ez így tiszta agyrém. Nem más, mint a különadó továbbélése. Márpedig ezzel saját magának is komoly fejfájást okozhat a kormány, miután június 22-én az EU tárgyalja az aktualizált magyar konvergenciaprogramot. Ha az elfogadásával gondok akadhatnak, akkor az a túlzottdeficit-eljárásra, illetve a kohéziós pénzek felfüggesztéséről szóló döntésre is kihathat" - mondt a hvg.hu-nak a tárgyalásokat közelről követő forrás.

*

Időközben a három mobilszolgáltató közös közleményt adott ki az ügyben.

A sajtóközlemény szövege:

"A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Kormány a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot. Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó.

 

A három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást és értetlenül áll az újabb különadó előtt.  Az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit és csak a távközlési társaságokat sújtja. Az újabb különadó vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon.

 

A távközlési cégek hangsúlyozzák, megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy újabb különadó kivetését. Magyarországon jelenleg a távközlési szolgáltatást az európai átlagnál jóval magasabb terhek sújtják: az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, 27%-os ÁFA, különadó és most egy újabb, percalapú adó is terhelné a távközlési szolgáltatásokat.

 

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország arra kéri a Kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója