szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több szempontból is kockázatos, és negatív következményekkel járhat a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével kapcsolatosan kedden benyújtott javaslat a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint.

A szövetség az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a jövedéki adó emelése eredeti céljának megfelelően jellemzően a fogyasztókat terheli, emellett az árak további drasztikus emelkedése nagymértékben növelheti az illegális termékek piacát. A szervezet szerint mindez komoly hatással lehet az állami adóbevételek alakulására, a helyi dohánytermesztés felvevőpiacára és foglalkoztatására, valamint a termelési folyamatokra is.

Magyarországon a cigaretta adótartalma már túllépte a 80 százalékot, és a parlamentnek benyújtott javaslat elfogadása esetén 2013-ban messze meghaladja majd az EU által 2018-ra előírt szintet - közölte a szövetség, hozzátéve, a fogyasztási dohány ezzel az adóemeléssel véglegesen elveszíti azt a szerepét, hogy hatékonyan ellensúlyozhassa a feketepiac térnyerését.

A közlemény szerint a dohányipari befektetők célja, hogy olyan, fenntarható piaci környezetben tudjanak működni, amely biztosítja a legális piac stabilitását és nem enged teret a feketepiacnak, biztosítja az elvárt állami adóbevételeket és a dohánytermesztés, gyártás, valamint forgalmazás területén a foglalkoztatás stabilitását.

A szövetség szerint a benyújtott javaslat egyikre sem képes, ezért bíznak benne, hogy az említett tényeket is mérlegelő, felelős megoldás születik majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

121 települést ad át Örményország Azerbajdzsánnak

121 települést ad át Örményország Azerbajdzsánnak