szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már alig maradt idejük a döntéshozóknak az euróválság rendezésére, akár már nyáron komoly problémák lehetnek - fejtette ki a CNBC-nek nyilatkozva Jim O'Neill, a Goldman Sachs alapkezelő elnöke. A szakember szerint a monetáris unió jelenlegi formájában megbukott.

Kritikus ponthoz érkezett az eurózóna válsága, rendkívül kevés idejük maradt a döntéshozóknak a helyzet kezelésére, akár már nyáron komoly problémák adódhatnak - összegezte a CNBC-nek nyilatkozva Jim O'Neill, a Goldman Sachs alapkezelő elnöke az európai adósságválsággal kapcsolatos véleményét. A Portfolio.hu által idézett riportban a Goldman Sachs szakembere kifejtette, hogy az olasz és spanyol kötvényhozamok gyors emelkedése abba az irányba mutatnak, hogy a monetáris unió jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

A legnagyobb feltörekvő gazdaságokra vonatkozó BRIC szóösszetételt is megalkotó O'Neill szerint, ha túl akar élni Európa, akkor jöjjön az Európai Egyesült Államok a nagyobb integrációval, de mivel erre jelenleg kicsi az esély, így a piacok a következő lépéseket is elégtelennek fogják értékelni. Tartós katasztrófával számolnak a piaci szereplők a Goldman Sachs alapkezelő elnöke szerint.

Eközben az eurózóna gazdasági katasztrófával néz szembe, hacsak a pénzügyileg erősebb tagállamai és jegybankja nem vállal nagyobb részt a térség adósságából - írta legutóbbi jelentésében egy 17 közgazdászt tömörítő intézet, a Institute New Economic Thinking (INET), amely mögött Soros György neves befektető áll. A közgazdászok azt javasolják, hogy részlegesen "közösségiesítsék" a régió adósságát (az úgynevezett eurókötvényeket eleddig Berlin ellenezte), valamit hozzanak létre egy nemzetek felett álló pénzügyi felügyelet (ez már zajlik, elvileg az Európai Központi Bank lenne ez az aktor).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában