szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyitott kapukat döngetnek, akik azt mondják, hogy a kormány letett az egyéni számlás nyugdíjrendszerről, ugyanis ezt jelenleg is törvény írja elő – így reagált a kormányzat azokra a megállapításokra, melyek szerint visszalépett a nyugdíjrendszer átalakításától. A kormány azonban összekeveri az egyéni számlák technikai kialakítását és az egyéni számlákra épülő nyugdíjreformot, és igyekszik elleplezni, hogy az utóbbit is ígérte.

Nyitott kapukat döngetnek a sajtóban az egyéni számlával kapcsolatban nyilatkozók – reagált a hvg.hu-nak az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra a hírre, hogy a kormány letett az új nyugdíjrendszerről. A szaktárca ugyanis hét elején a Világgazdaságnak arra a kérdésre, hogy mikor és milyen változtatásokat tervez a nyugdíjrendszerben a kormány a választásokig, azt válaszolta, hogy „nem változik a nyugdíjrendszer. A nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak”.

Ám ha a nyugdíjszámítási szabályok nem változnak, akkor egyéni számlás nyugdíjrendszer sem lesz, ugyanis ennek bevezetése a számítási szabályok gyökeres megváltoztatásával járna.

Törvény van az egyéni számláról

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu-nak küldött válaszában azzal érvel, hogy a kormány egy tavalyi törvénymódosítással már rendezte azt a problémát, hogy minden érintett számára egyénileg vezethetőek legyenek a nyugdíjbiztosítással összefüggő adatai. Mint a minisztérium írja, a  törvénymódosítás „a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt egy új paragrafussal egészítette ki, amely meghatározza a társadalombiztosítási egyéni számla adattartalmát, továbbá azt, hogy a számlát a kormány által kijelölt szerv vezeti”. A tárca tehát azzal próbálja alátámasztani, hogy a kormány nem tett le az egyéni számlák kialakításáról, hogy megmutatja, erről jelenleg is törvény rendelkezik.

©

Tavaly március 12-én valóban hatályba lépett a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény egy módosítása, amely az addigi jogszabályt kiegészítette egy, a társadalombiztosítási egyéni számláról szóló szakasszal, amely az adatok körének meghatározása mellett nem csak azt tartalmazza, hogy az egyéni számlát a kormány által kijelölt szervnek kell vezetnie, hanem azt is, hogy a kabinetnek kormányrendeletben ki kell jelölnie ezt a szervet.

Ez azonban nem történt meg, pedig a minisztérium által említett tavalyi törvénymódosítás azt is előírta, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2012. március 31-ig adja át az adatokat a kijelölt szervnek. Végül ez sem történt meg, mert a felelős szervezet kijelölésének elmaradásával a PSZÁF nem tudta kinek átadni az adatokat.

Milyen egyéni számla?

Az egyéni számlák technikai kialakításának csúszása azonban csak a kisebb probléma, és mindössze annyit árul el, hogy a kormány nem tudta határidőre teljesíteni, amit a törvénnyel előírt a kormánypárti többség, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy le is tett az egyéni számlák kialakításáról, valamint a nyugdíjrendszer átalakításáról.

Utóbbival kapcsolatban a tárca azt közölte „ez év július 16-án ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament a nyugdíjtörvény módosítását, amelynek lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer. Valamennyi párt fontosnak tartotta, hogy a jelenlegi körülmények között ne változzon a nyugdíj-megállapítás szabálya, így az 2012. december 31-ét követően is a már ismert módon történjen”. A minisztérium szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlya biztosított, ezért a rendszer sürgős módosítása nem indokolt. Amennyiben viszont nem változnak a számítási szabályok, egyéni számlás nyugdíjrendszer sem lesz, még akkor sem, ha közben a kormány utoléri magát és kialakítja a névre szóló egyéni számlákat. Az egyéni számlás nyugdíjrendszert ugyanis kétféle értelemben használhatjuk: egyfelől azt jelenti, hogy a társadalombiztosítási rendszerben minden egyes jogosult személynek van egy számlája, amelyen az adatait valamilyen mélységben lekövetheti.

A svéd nyugdíjmodell bevezetését Varga Mihály dobta be először, még a 2010-es válsztások előtt
©

Hasonló egyéni számla működik például az egészségügyi rendszerben, ahol a taj-száma alapján bárki leellenőrizheti, hogy a munkáltatója befizette-e utána a tb-járulékot. Ilyet létre lehet hozni a nyugdíjrendszerben (a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál) is: mindenkinek lehetne olyan névre szóló hozzáférése, ahol nyomon követhetné a járulékbefizetés-történetét, vagy például a ledolgozott napokat. Ilyen rendszert felállítani azonban csak informatikai és adatfeldolgozási feladat, és nem a nyugdíjrendszer reformja. A minisztérium vélhetően ebben az értelemben használta az egyéni számlás nyugdíjrendszer kifejezést, és a törvény is ilyen egyéni számlák kialakítását rögzítette. Ebből akár lehetne is valami pár év alatt, mivel hatalmas munka feldolgozni a munkavállalók járulék- és nyugdíjjogosultság-történetét. Nagyon nehéz például rekonstruálni, hogy a rendszerváltás előtt ki mennyi nyugdíjjogosultságot szerzett. A hvg.hu értesülése szerint a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon már javában folyik az adatfeldolgozás, de egyelőre csak azoknál a korosztályoknál, amelyek a legközelebb állnak a nyugdíjhoz.

Másról volt szó

Csakhogy az egyéni számlákat nem csak informatikai fejlesztésként ígérte a kormány az elmúlt két évben, hanem a nyugdíjrendszer olyan átfogó reformjáról beszélt, amelyben egy egyéni számlás nyugdíjmodellt honosít meg Magyarországon. Legtöbb esetben a svédhez hasonló egyéni számlás nyugdíjrendszer kialakításáról volt. A svéd nyudíjmodell átvételét még Varga Mihály lebbentette meg a választások előtt, de olyan kemény politikai ellentámadást kapott az ötlet, hogy a Fidesz azonnal viszakozott az ötlettől. A kormány megalakulása után viszont szép lassan visszaszivárgott a téma, és Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök korábbi nyugdíjvédelmi megbízottja már arról beszélt januárban, hogy a nyugdíjrendszer átalakítását arra a tanulmányra építi a kormány, amely a svéd nyugdíjrendszer magyarországi alkalmazásának lehetőségeit járja körbe. Emellett azt is mondta, hogy figyelembe veszik a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal megállapításait is. Akkor azt ígérte, az év közepére fog eldőlni, melyik koncepciót választja a kabinet. Végül viszont úgy tűnik, a kabinet inkább azt választotta, hogy megszünteti a nyugdíjvédelmi megbízotti munkakört április végén. Májusban viszont már úgy tűnt, a német pontrendszerhez hasonló egyéni számlás nyugdíjrendszert szeretne kialakítani a kormány, amely jutalmazza a gyermekvállalást és a gyermekek kitaníttatását.

A nyugdíjrendszer átalakításának szükségessége abból a problémából fakad, hogy ha a jelenlegi demográfiai folyamatok folytatódnak, pár évtized múlva a nyugdíjasok aránya jelentős mértékben megemelkedik, az őket eltartó aktívaké pedig drasztikusan csökken. Vagyis ahhoz, hogy egyensúlyban maradjon a rendszer hosszú távon, az aktívaknak egyre tovább kell dolgozniuk, és/vagy jóval magasabb járulékot kell fizetniük, és/vagy jelentős mértékben csökkenteni kell a nyugdíjakat. A nyugdíjrendszer átalakításának erre a kihívásra kellene megoldást találnia. Az egyéni számlás nyugdíjmodellek ezt lényegében úgy kezelik, hogy egy automatikus kiegyenlítő mechanizmus alapján például a várható csökkenő járulékfizetést automatikusan magasabb nyugdíjkorhatárral, vagy például alacsonyabb nyugdíjakkal kompenzálják.

A kormány a jelek szerint erről a nyugdíjreformról tett le, mert úgy látja, hogy a rokkantnyugdíjak és az előrehozott nyugdíjak eltörlésével, illetve szigorításával, egyensúlyba került a nyugdíjrendszer. Ennek megítélésében megoszlik a szakértők álláspontja. Egyes nyugdíjszakértők szerint jelentős reform volt az előrehozott nyugdíjak eltörlése és a rokkantnyugdíjak korlátozása. Költségvetési szakértők szerint ugyanakkor a nyugdíjrendszer alapvető problémáira ezzel nem adott választ a kormány, és egyelőre csak a költségvetési pénzek ide-oda pakolgatása látható az egészből. Emellett voltak olyan változások is, amelyek egyértelműen rontották a nyugdíjrendszer hosszú távú egyensúlyát: ilyen volt a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer eltörlése, valamint a nők korhatár alatti nyugdíjba vonulásának lehetővé tétele 40 szolgálati évvel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!