szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a vezető nyugati lapok évenként kijönnek a világ 100 leggazdagabb embereit tartalmazó listával, addig egy egyszerű weboldal segítségével mi magunk is megnézhetjük, hol is állunk a 7 milliárd embert számláló világranglistán.

A világ leggazdagabb embereinek listájára a mindennapi embereknek szinte esélyük sincs felkerülni. Ám egy egyszerű weboldal segítségével mi magunk is lemérhetjük, hogy hol is helyezkedünk el a világ jövedelmi rangsorát tekintve - írja a felsofokon.hu. Először ki kell választanunk a pénznemet, majd be kell írnunk éves jövedelmünket és egy szimpla kattintás után már meg is tudjuk, hogy a világ több, mint 7 milliárd versenyzője közül hol is helyezkedünk el. A leggazdagabb egy százalékba történő bekerülésre "csak" évi 39 ezer euró éves jövedelem szükséges.

A magyar átlagfizetéssel (bruttó 219 ezer forint) és 278 forintos euróárfolyammal számolva az átlag hazánkfia a 774 640 351. helyre tudja magát pozícionálni. Ezzel bekerül a Föld lakosságának leggazdagabb 13 százaléka közé. Ha már az aktuális minimálbért (bruttó 93 ezer forint) vesszük alapul, akkor is még mindig benn vagyunk a leggazdagabb 15 százalékban. Ez ugyanakkor éves szinten mindössze 4 ezer eurót (kb. 1 millió 110 ezer forint) jelent, így ennek tükrében már érdemes azon elgondolkodnunk, hogy ez az összeg mit is jelent valójában a hazai megélhetési költségeket is számba véve.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a program a Föld összes lakóját figyelembe veszi, vagyis a legelmaradottabb térségekben lakókat is. Bolygónkon 2008-ban a Világbank adatai szerint csak a fejlődő világban 1 milliárd 345 millió olyan ember élt, aki napi 1,25 dollárnál kevesebb pénzből volt kénytelen túlélni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában