szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rohamosan zárkózik fel a bankkártyával való visszaélés a szervezett bűnözői formák között, ezért egyre fontosabb, hogy megvédjük banki adatainkat, bankkártyáink biztonságát. Meglepő módon érdemes felírnunk kártyánk PIN-kódját a plasztikra. Na, nem az igazit.

Bár a drogkereskedelem és a prostitúció pozícióit még nem tudta megközelíteni, de rohamléptekben zárkóznak fel ezen szervezett bűnözői formákhoz a bankkártyával elkövetett csalások is - írja a Pénzkérdés blog legújabb bejegyzésében. Az informatikai biztonsági cégek szerint egyre rafináltabb eszközökkel támadják bankkártyáinkat a csalók. A felhasználókat célzó csalásokkal, illetve a hálózaton keresztül tömegesen megszerzett hozzáférésekkel elkövetett lopásokban "aggasztó tendencia, hogy egyre könnyebb akár házilagosan is olyan kütyüket elkészíteni, amivel bankkártyák vagy hozzáférési adatok - és ezáltal pénz - lopható". Eközben ugyanakkor a pénzintézetek sem tétlenkednek, ők is egyre komolyabb erőfeszítéseket tesznek a csalások visszaszorítására.

Általánosságban három kategóriába sorolhatók a bankkártyával kapcsolatos csalások. Az elsőt a közvetlenül a banktól ellopott adatok jelentik, a második az az eset, amikor fizikailag eltulajdonítják, vagy lemásolják a kártyát, a harmadik pedig a "pszicho-hadviselés", amikor bepaliznak minket.

A Pénzkérdés blog egy tippet is ad, hogyan verhetjük át a csalókat. Sokunk számára fejtörést okoz megjegyezni bankkártyánk PIN kódját, ezért felírjuk azt pénztárcánkba, vagy egyéb látható helyekre. Ez persze könnyű préda a csalók számára. Ennek elkerülése végett használhatunk olyan technikát, hogy felírjuk a PIN kódot egy cetlire, és ráragasztjuk a bankkártyára. Ez a kód azonban nem az eredeti, hanem tegyük fel az originál kód mindegyik számjegyéhez hozzáadtunk egyet, így ugyanakkor megjegyeznénk saját kódunkat is. A csaló, ha meg is szerezte bankkártyánkat, sikertelenül próbálkozhat az ATM-nél, mely a hosszas próbálkozások után harmadszorra végképp elnyeli a kártyát, amely így már nem lesz a tolvaj kezében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!