szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szakmai kritikák érték kutatási módszertana miatt azt a szerdán közzétett tanulmányt, amelynek francia szerzői a génmódosított kukoricával való etetés és a patkányok nagyobb egészségügyi kockázata között állapítottak meg kapcsolatot. A kutatásvezető szerint munkájuk az eddigi legrészletesebb a témában.

Gilles-Eric Seralini, a Caeni Egyetem munkatársa kutatócsoportjával szerdán jelentette be, hogy az NK603 jelű, a Roundup nevű gyomirtószerrel szemben ellenálló, génmódosított kukoricával etetett, vagy a szóban forgó gyomirtószert tartalmazó vízzel itatott kísérleti állatok korábban pusztultak el, mint normál étrenden tartott társaik.

A Food and Chemical Toxicology című szakfolyóiratban megjelent, valamint egy londoni sajtótájékoztatón ismertetett tanulmány szerzői szerint a GM-étrenden tartott állatoknál gyakrabban alakultak ki daganatok, ahogyan a máj- és vesekárosodás is nagyobb arányban fordult elő közöttük.

A tanulmányhoz nem köthető szakértők azonban szkeptikusan fogadták az eredményt, szerintük a francia csoport statisztikai módszere "nem konvencionális".

Seralini egy csütörtöki brüsszeli sajtókonferencián megvédte tanulmányukat, mondván, hogy azt a világ legjobb élelmiszertoxikológiai folyóirata lektorálta szakmailag a közzététel előtt.

Az Európai Bizottság közben felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (European Food Safety Authority, EFSA), hogy vizsgálja meg a francia tanulmány megállapításait. A vizsgálatnak része lesz a kutatás körülményeinek áttekintése is. Eredmény az év végére várható.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!