szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A falvak adósságát teljesen, az 5000 fő feletti településekét sávosan vállalja át az állam - jelentette be Orbán Viktor az Önkormányzatok az adósság csapdájában című konferencián. Az állam így 1900 önkormányzattól mintegy 612 milliárd forintnyi adósságot vállal át, de hogy miből fogja ezt finanszírozni, azt nem tudni. A miniszterelnök ismét előhúzta az "elmúlt nyolc év" kártyát, szerinte ugyanis a szocialisták teték tönkre Magyarországot.

Akik csapdában vannak azon kell gondolkodniuk, hogyan keveredhetnek ki  ebből a helyzetből - mondta Orbán Viktor az Önkormányzatok az adósság csapdájában című konferencián, hozzátéve, ahhoz azonban fel kell idéznünk, hogyan kerültünk csapdába. Mint mondta, "érdemes felidézni hogyan tették tönkre a szocialista kormányok programszerűen Magarországot".

"Az önkormányzatok, az ország és a családok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek. Ezért tettek tönkre benneteket, kérlek titeket ezt soha se felejtsétek el" - közölte a kormányfő. Mint mondta, egy ország szabadságát kétféle módon lehet elvenni: karddal és adóssággal. Az adósságcsapda szerinte pedig azt jelenti, hogy hogy egy önkormányzat elveszti függetlenségét, szuverenitását. Orbán szerint azért kell rendezni az önkormányzatok adósságát, hogy helyreállítsák a függetlenségüket.

A miniszterelnök ismét elmondta, hogy előttük senki sem vállakozott a devizahitelesek kimentésére, a bankok és a nagy cégek bevonására az ország terheinek viselésébe. Szerinte annak ellenére, hogy a kormány jó intézkedéseket hozott, "mégis folyamatos támadás alatt vagyunk" a médiában, a politikában, a közéletben. Arra biztatta a megjelenteket, hogy ne sértődjenek meg ezen, hanem harcoljanak az igazukért.

A polgármester nem tehetnek semmiről

A konferencián Orbán elismerte, az önkormányzatok feladatai úgy nőttek az évek során, hogy nem társult hozzá finanszírozás. 2010 végére az önkormányzatok adóssága 1247,5 milliárd forint volt, ebből 591,5 milliárdot tett ki a kötvényállomány.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az eladósodásról nem a polgármesterek tehetnek, ugyanis oda jutottak, hogy a nélkülözhetetlen dolgokat is csak hitelből tudták finanszírozni. Az adósságot okozó fejlesztésekről pedig azt mondta, teljesen megérti a polgármestereket, hogy nem utasították vissza ezeket, hiszen csak olyan fejlesztéseket csinálhattak, amilyet a kormányok engedtek.

Gödör aljára kerültek az önkormányzatok, Orbán most megpróbálja kihúzni őket
©

Mindennek ellenére szerinte  vannak olyan önkormányzatok, amelyek nem adósodtak el. Ezért olyan megoldást kell találni, amely fair, méltányos, hogy az eddig feszesen gazdálkodó önkormányzatok ne érezzék úgy, hogy megint azt a lovat ütik, amelyik húz - mondta Orbán. 

Sávos adósságátvállalás lesz

A kormány ezért a következő javaslatokat teszi. Külön csoportba veszik a kis létszámú, 5 ezer fő alatti településeket, ami összesen 1700 falut jelent. Az adósságukat  teljes mértékű átvállalják, "a falvakat tehát felszabadítottuk" - mondta Orbán.

Az 5 ezer fő feletti településeken részleges és differenciált, átlagosan 40 százalékos mértékű adósságátvállalás lesz. Az átvállalás konkrét mértékét a nagyobb településeken egyenként számolják ki. A gazdag településeket kisebb, a szegényebbekett nagyobb mértékben fogják segíteni. Erre képeznek majd egy mutatószámot, hogy besorolják a településeket: azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.

Orbán szerint ha a mutatószám az átlag 100 százaléka vagy annál nagyobb lesz, ott 40 százalékos átvállalásra kerül sor. Ilyen például a Fővárosi Önkormányzat és a budapesti kerületek. Ahol a mutatószám 75-100 százalék között mozog, ott az adósság felét veszik át. Ahol 50-75 százalék közé esik - ilyen Gyula vagy Törökszentmiklós - ott az adósság 60 százalékát veszik át, ahol pedig a mutatószám el sem éri az 50 százalékot, ott az adósság 70 százalékát vállalja át az állam. Emiatt például Komlónak és Isaszegnek nem kell aggódnia.

Mindez azt jelenti, hogy a kormány összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át, 1956 önkormányzattól. Az 5 ezer fő feletti települések átvállalt adóssága ebből 515 milliárd forint lesz. Hogy az államnak honnan lesz erre pénze és hogyan történik majd az átvállalás, azt a kormányfő nem árulta el.

Orbán figyelmeztetett

Orbán azonban hangsúlyozta, az önkormányzatok addig nyújtózkodhatnak ameddig a takarójuk ér. Ezért az állam ésszerű, megvalósító fejlesztésekhez ad támogatást, olyanokhoz, amelyekhez a településeknek megvan a saját önereje is. A másik fontos dolog Orbán szerint, hogy a bevételeknek fedezniük kell a kiadásokat és a települések csak utána fejleszthetnek.   

Orbán zárszóként még annyit mondott, az adósságátvállalás és az adósság elleni harc azért kell, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, és lesznek erőcsoportok, akik meg fogják támadni ezt a kezdeményezést is.

Kósa kongatta a vészharangot

Rohamsebességgel közelednek a pártok az önkormányzati csőd felé, amire a nyilvánosan először Kósa Lajos hívta fel a figyelmet. A Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy januárban működésképtelenné válhat az önkormányzati rendszer, ha a kormány nem dönt sürgősen az 1200 milliárdos adósságállomány részleges konszolidációjáról. A településeknek ugyanis részben a devizaárfolyam változása miatt, részben azért, mert idén és jövőre sorban el kell kezdeni törleszteniük a válság kitörése előtt, általában négy-ötéves türelmi idővel felvett devizahitelek tőkéjét (eddig csak a kamatot kellett fizetni). 

A települések eddig sem voltak jó helyzetben, a  3200 magyar önkormányzat közül körülbelül 500 nem adósodott el, vagy azért mert túl kicsi hozzá, vagy pedig azért, mert „úszik az iparűzési adóbevételben”. A jövő évi új finanszírozási rend viszont kaotikus állapotokat okozhat: az államosított iskolák, egészségügyi intézmények részleges finanszírozása mellett ugyanis az állam jelentős adóbevételeket von el az önkormányzatoktól.

A 2013-as büdzsé tervezete szerint az önkormányzatok majdnem 400 milliárd forinttal kapnak kevesebbet, mint idén, és ez még tovább csökkenhet a megszorítások miatt. Biztosan nem kapják meg jövőre az önkormányzatok a korábban „közoktatási hozzájárulások” címen folyósított normatív támogatást, és a helyben befizetett személyi jövedelemadó 8 százalékát sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!