szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az újabb magyar kiigazítások bejelentésénél már csak az volt meglepőbb, hogy a befektetőket még bármennyire is érdekelték az új tervek - írta a Matolcsy György által múlt pénteken közzétett harmadik megszorító csomag fogadtatásáról a Financial Times (FT) szerkesztőségi blogja.

Kevesen hisznek még mindig abban, hogy a magyar kormány komolyan gondolja az IMF-fel és az EU-val való megállapodást - írja Beyond Brics című szerkesztőségi blogjában az FT, amely szerint meglepő, hogy a befektetőket egyáltalán még érdekelték a frissen közzétett tervek.

Erről árulkodik a BUX mozgása is, amely a bejegyzés szerint az IMF-megállapodást megnehezítő intézkedések miatt hétfő reggel kezdetben elmozdult, de később visszatért korábbi szintjére.

Némelyeket kisebb sokként érhette, hogy a kormány felrúgta a bankokkal korábban kötött megállapodást - idézte a lap a Nomura közgazdászát, Peter Attard Montaltót. "De a kormány már korábban is olyan gyakran elment a határokig" - tette hozzá az elemző, aki szerint a Nomuránál mindig is úgy vélték, a kormány állandósítani fogja a korábban átmeneti tehernek tekintett bankadót.

Az FT beszámolója a további, múlt pénteken bejelentett intézkedés között megemlítette még az energiaszolgáltatók 50 százalékos adóját is, ami a bejegyzés szerint rossz hír a budapesti tőzsde egyik leglikvidebb papírjának, a Molnak.

"Mindig is ez volt a legegyszerűbb, amit a kormány tehet" - mondta az adóemelésekről Montalto. Szerinte a mostani lépések "csak annak a kiszámíthatatlan megszorító politikának a folytatása, amelyre már korábban is számítani lehetett".

A Nomura szakembere szerint "meglehetősen felesleges" egy lehetséges IMF-megállapodásról beszélni, mert nem lesz semmilyen megállapodás, hacsak "az egész piac fel nem robban, elég hosszú időre ahhoz, hogy a kormány is megérezze a lángokat". De hozzátette, "ezek a robbanások csak rövid életűek", és utánuk az IMF-megállapodás kérdésre lekerül a napirendről.

Az FT-blog felidézte azt is, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő szerint még idén felülvizsgálják a magyar besorolást. "Ne számítsunk felminősítésre" - tette hozzá a beszámoló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!