szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

13. havi nyugdíj, rezsicsökkentés kiterjesztése, húskombinátok állami megmentése. Indul a Nagy Tündérmese Konzultáció. Tippelje meg a folytatását a hvg.hu-n!

„Tévedésnek hármas úta,
Útam itt ez volna hát,
Melyen éltem sugarát
Fölkeresnem
Gyurka mondta.
A közép a biztos út,
Oh, de melyik nem közép itt?
Melyik az, mely célra jut?”

(Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, 2. felvonás, a Hármas út vidéke)

„Világunk nem ésszerű, nem normális, döntéseink hatásai nem számíthatók ki előre, ezért nem hozhatunk racionális döntéseket.” – írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szokásos heti publicisztikájában. Aki eddig esetleg nem dőlt be a rosszindulatú pletykának, hogy a minisztert nem érdeklik a számok, az most talán elbizonytalanodik: mégiscsak a magyar gazdaságpolitika legfőbb alakítója írta, hogy „elméletileg sem képzelhető el kiszámítható döntés”.

Nem csodálkozunk tehát, ha bárminek bármi lehet a következménye. A tündérmese nagyon is racionális, hiszen irracionális.

Mivel igyekszünk alkalmazkodni a világhoz, ezentúl a leghelyesebb, ha a heti gazdasági összefoglalónkat átadjuk a tündérmesék birodalmának. És a tényekből kiindulva, mindenki döntse el, melyik út lehet a kiszámíthatatlan közép.

A Nagy Tündérmese Konzultáció újabb kérdései:

A 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését fontolgatja a kormány, írta az Index. A lap szerint a juttatást nem pénzben, hanem az állami cafeteria-elemek valamelyikében, például SZÉP-kártyán vagy Erzsébet-utalványon kapnák meg a nyugdíjasok. A kormány részéről mindezt tagadták, ugyanakkor a Magyar Nemzet szerint egy egyszeri kompenzáció elképzelhető, amennyiben a gazdaság állapota ezt megengedi.

Márpedig megengedi, hiszen közelednek a választások.

A kormány hatalmas összegeket költ arra, hogy megmentsen csőd szélére sodródott, nagy múltú húsüzemeket. Kaposvár 3,5 milliárdot, Pápa 1,5 milliárdot, Gyula pedig 1,8 milliárdot kaphat a húskombinátjaik megmentésére, melyek így többségi önkormányzati tulajdonba kerülnek.

Nem elégszik meg az áram-, a gáz és a távhő díjának tízszázalékos csökkentésével Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője, hanem a szemétdíj mellett a kéményseprés díját is hatóságilag mérsékelné.

Matolcsy György a jegybankkal támogatná a növekedést, amihez legalább 12-16 eszköze lenne. Van köztük néhány taktikai atomfegyver is.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban a keleti nyitás jelszavával tavaly óta 20 olyan osztályt hoztak létre, melyek elvileg keleti vonatkozású feladatokat látnak el. Kíváncsiak voltunk, hogy ezek mit csinálnak, de a hvg.hu kérdésére az NGM visszakérdezett, hogy mit értünk az alatt, hogy mit csinálnak.

A kenyér árának minimum húsz százalékos emelését kezdeményezi a Pékszövetség január végéig, nyilatkozta a hvg.hu-nak a szövetség elnöke.

Franciaország, egyben az eurózóna egyik vezető bankja, a BNP Paribas lehet az első bank, amely kivonul Magyarországról, szellőztette meg az Origo, arra alapozva, hogy az egyik magyarországi leánya, az UCB Ingatlanhitel Zrt.több ügyfelét is megkörnyékezte, hogy jelentős támogatással előtörlessze a hitelét. Noha a csoport utóbb jelezte elkötelezettségét Magyarország iránt, a BNP Paribas magyar lízingcége is az állomány leépítésén ügyködik.

Idén év elejétől a Kossuth Rádió helyett a Class FM-en hallhatóak az ötöslottó nyerőszámai. Bár a lottószámokat bármelyik adó közölheti, az állami cég 51,9 milliót fizet azért, hogy a rádió híreiben elhangozzanak a nyerőszámok. A Közgépet is ellenőrzése alatt tartó Nyerges Zsolt többségi tulajdonában lévő rádió hallgatottsága csak a 29 év alatti korosztály körében szignifikánsan nagyobb a közrádió hallgatottságánál. De a Class FM csak az ország területének a 75 százalékán fogható. Arról a Szerencsejáték Zrt. nem közölt adatokat, hogy a lottózók táborának hány százalékát teszik ki a 29 év alattiak.

A hét képe: Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke bemutatta az új öteurós bankjegyet
©

Az Egyesült Államokban, hogy ne kelljen bizonytalan kimenetelű egyeztetéseket folytatni az ellenzéki republikánus többségű Kongresszussal az adósságplafon emelése érdekében, és ne is lépjen életbe az az automatizmus, amely azonnal szigorú megszorításokat írna elő az államháztartás számára (fiscal cliff), felmerült annak az ötlete, hogy a kormány ellenőrzése alá tartozó kincstár jöjjön ki  egy ezermilliárd dollár értékű érmével, amit a jegybank venne meg tőle. Ez nem számítana be a közvetlen államadósságba, miközben az emlékérmékre vonatkozó szabályok azt is megengedik, hogy ilyet ne csak jegybank bocsáthasson ki.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

Tavaly novemberben az ipari termelés 6,9 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, jelentette kedden a KSH. Utoljára a 2009-es mélypont idején volt ekkora zakó az ipari termelésnél. A visszaesés illeszkedik az európai negatív trendbe, de például Csehországban ennél több százalékkal alacsonyabb volt az ipari termelés csökkenése. A kamatkiadások (vagyis az adósságszolgálat mértéke) az államháztartás alrendszereinek kedden publikált adatai szerint a tavalyi évben összesen 1202 milliárd forintot tettek ki, ami soha nem látott csúcs, és 100 milliárddal több, mint egy évvel korábban volt. Pozitívum, hogy az államháztartás hiánya várhatóan három százalék alatt marad.  Pénteken héthavi csúcsra gyengült a forint, délelőtt már 297 forinton is járt az euróval szemben.

 

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Megérkezett a Qualcomm eddigi legerősebb processzora, a Snapdragon 865+

Megérkezett a Qualcomm eddigi legerősebb processzora, a Snapdragon 865+

Bringázó Budapest: négy kerékről soknak, kettőről kevésnek tűnnek a fejlesztések

Bringázó Budapest: négy kerékről soknak, kettőről kevésnek tűnnek a fejlesztések

Leleplezték a hibrid Lamborghini hiperautó nyitott tetős változatát

Leleplezték a hibrid Lamborghini hiperautó nyitott tetős változatát