szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Nouriel Roubini közgazdász jelzésére újra megindultak a spekulánsok a forint ellen. A minisztérium közlése szerint ez, és nem Matolcsy múlt heti cikke gyengíti a forintot.

Újra támadják a spekulánsok a forintot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint. Az elmúlt hét keddjén Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: "Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk." Vagyis az NGM szerint Roubini ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk.

A minisztérium közlése szerint csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást. Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem – ahogy az a spekulánsokra oly jellemző – ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat, áll az NGM közleményében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön a Heti Válaszban arról elmélkedett, hogy a forint 2002 és 2010 között történt erősen tartása hiba volt. Az írásra a forint gyengülni kezdett az euróval szemben, majdnem elérte a lélektaninak tartott 300-as szintet, Matolcsy kommentje előtt pedig értetlenül álltak a külföldi elemzők. Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője például elmondta, hogy őt sokkolta ez a kijelentés, mivel Matolcsy tudhatná, hogy a gyenge forint negatív hatással van a magyar fogasztásra, melyet az export sem tud ellensúlyozni, mivel a magyar cégek és háztartások komoly mennyiségű devizahitellel rendelkeznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!