szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a telefonhívásokra és szöveges üzenetekre kivetett adó miatt. Az eljárás azzal indult meg, hogy a bizottság hivatalos felszólító levelet küldött a magyar kormánynak.

Az Európai Bizottságnál úgy vélik, hogy a telefonadó uniós jogot sért, a távközlési szektorra kivetett adóteherből származó bevételt az állam ugyanis - az uniós előírásokkal ellentétben - nem a telekommunikációs szektorra, a távközlési infrastruktúra fejlesztésére fordítja - mondta egy bizottsági forrás az MTI-nek.

Az uniós forrás szerint a bizottság úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött a magyar kormánynak, amivel az uniós jog szerint elindult a kötelezettségszegési eljárás. A tisztviselő arról is beszélt, hogy a 2012-ben a telefonhívásokra és a szöveges üzenetekre kivetett adó a 2010-ben a távközlési szektorra kivetett különadó kivezetését követi, és a bizottság a különadó miatt is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, azt az ügyet pedig jelenleg az Európai Bíróság tárgyalja.

©

A bizottsági forrás arra is részletesen kitért, hogy a brüsszeli testület megítélése szerint a telefonadó - akárcsak a különadó - az úgynevezett engedélyezési irányelvvel ütközik, mégpedig azért, mert a bizottság úgy véli, hogy bár az adót Magyarország kifejezetten a telekommunikációs szektorra vetette ki, az abból származó bevételek - az irányelvben foglaltakkal szemben - nem csak a távközlési engedélyezési és igazgatási rendszer fenntartásának költségeit fogják fedezni, hanem a bizottság aggodalmai szerint "túlmutatnak majd" ezeken.

A 2002-ben született, és 2009-ben módosított elektronikus távközlési irányelv, amely a távközlés állami engedélyezésének szabályait határozza meg az egész Európai Unióban, azt mondja, ki, hogy a távközlési szolgáltatókra kivetett "igazgatási díjak" nem lehetnek nagyobbak, mint azok a költségek, amelyeket az engedélyezési és ellenőrzési rendszer fenntartása jelent az állam számára.

Továbbadták az ügyfeleknek

A telefonadót 2012 júliusában vezették be, azóta a távközlési cégeknek a vezetékes és mobil-hangszolgáltatás esetén percenként, illetve minden elküldött üzenet – sms és mms – után két forintot kell fizetniük az államkasszába.

Magánszemélyek esetében minden hónapban az első tíz perc adómentes, a maximális teher 2012 második félévében havi 400 forint volt, 2013-ban pedig 700 forint. Céges ügyfelek után a korábban megszavazott 2500 forint helyett 2012-ben havi 1400 forint a szolgáltatók által befizetendő adó, idéntől már 2500 forint.

Bár fideszes politikusok - például Selmeczi Gabriella - azzal fenyegtőztek, hogy díjemelés esetén elhagyják a szolgáltatójukat, a telekomcégek egységesen úgy döntöttek, hogy megemelik a szolgáltatások díjait. A telefonadót a cégeknek a vonatkozó jogszabály életbe lépésétől számítva a második hónap végéig kellett először megfizetnie: a díjnövekedés magyarán augusztustól lépett életbe.

Lehetett sejteni a döntést

A döntésen a kormány aligha lepődik meg, mert az Európai Bizottság 2011-ben Franciaországot és Spanyolországot is az Európai Bíróság elé citálta amiatt, hogy a két ország a hazájukban tevékenykedő telekomcégekre forgalomarányos adót vezetett be, miután betiltották a reklámokat a spanyol és francia köztévékben. A két uniós tagállam még 2009-ben vezette be ezt az adót. Spanyolország a telekomcégek bruttó bevételének 0,9 százalékát csippenti le adóként, Franciaország pedig az 5 millió eurót meghaladó összbevétel 0,9 százalékát szedi be.

A francia kormány éves szinten 400, a spanyol pedig 230 millió eurós bevétellel kalkulálhat így. Az EU 2011-ben azt közölte, hogy díjakat csak akkor lehet kivetni a szektorra, ha azokat adminisztrációs és szabályozói költségek kifizetésére használják, a díjaknak emellett pedig átláthatónak, objektívnak és arányosnak kell lenniük. A magyarországi telefonadót nem a szektorral kapcsolatos kiadásokra fordítják, hanem az államháztartás folyó kiadásait finanszírozzák belőle, ami feltehetően jogsértő.

Ezzel a "bírósági eljárást megelőző eljárás" a végéhez közeledik. A vizsgálati eljárás lezárult, a Bizottság most a tagállam számára részletesen ismerteti a Bizottságnak az adott jogsértéssel kapcsolatos álláspontját, valamint meghatározza a szükség esetén indítandó bírósági eljárás tárgyát, ahogy arról az eljárás menetét bemutató leírás az Európai Bizottság hivatalos magyar nyelvű oldalán tájékoztat. Ha a tagállam erre nem reagál, következhet a bírósági szakasz, amely akár két évig is elhúzódhat.

A telekomadót hamarosan vissza kell fizetni

Az Európai Bíróságon már a telekomadó miatt is folyik eljárás Magyarország ellen, ami várhatóan idén le is zárul. Az Orbán-kormány ugyanis 2010-ben a költségvetés egyensúlyának javítása érdekében különadót – úgynevezett válságadót – vetett ki a távközlési tevékenységet folytató vállalkozásokra, a hipermarketekre, és az energetikai cégekre.

Az Európai Bizottság 2011 márciusában indította meg a jogsértési eljárást a telekommunikációs adó ügyében, majd végül tavaly október 19-én jelentette be, hogy az Európai Bíróságra vitte az ügyet, mivel a magyar kormány nem változtatott a kifogásolt extraterhen. Idén tavaszra várható az ítélet a telekomadó ügyében. A telefonadót egyébként a kormány épp azért vezette be, hogy ellensúlyozza a kieső telekomadó miatti bevételkiesést, melyet 2013-ban már nem is szed be.

Mint a telekomadó példájából is látszik, a telefonadó valószínűleg nem idén, hanem a következő években jelent majd újabb terhet a költségvetésnek. Először a telekomadó érik be, és miatta 160 milliárd forintos lyuk keletkezhet a 2013-as költségvetésben. Ugyanis, ha az Európai Bíróság elmarasztalja Magyarországot, vissza kell adni a pénzt a telekomcégeknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!