szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezer forinthoz kúszna egy doboz cigaretta ára, ha a kormány hallgat a kereskedelmi szövetség felvetésére, amely megemelné a jelenlegi árrést.

Ezer forinthoz közelítene egy doboz cigaretta ára, ha a kormány hallgatna a Oszágos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) napokban megjelent felvetésére, mely szerint a cigaretta jelenlegi 3-5 százalékos árrését 10 százalékra kellene emelni – írta a Napi Gazdaság pénteken. A napilap szerint a változtatás egy doboz, középkategóriás cigaretta 690-840 forintos árát 130 forinttal is megemelhetné.

A kereskedelmi szövetség azért szeretné emeltetni az árrést, hogy a trafikok képesek legyenek megállni a lábukon, de azt nem szeretnék, hogy emiatt jelentősen nőjön a cigaretta ára – fejtette ki a Napi Gazdaságnak Vámos György, az OKSZ  főtitkára. A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint viszont alkotmányossági kérdéseket is  felvetne, ha az állam a dohánytermékek árképzése mellett a termék fogyasztói árát is szabályrendszerhez kötné. Ugyanis az árrés növelése a dohányterméket előállító és forgalmazó vállalatok tulajdonát képező dohánytermékek feletti szabad rendelkezés lehetőségét csorbítaná.

A dohánytermékeket előállító cégeknek egyébként a cigaretta árának 80 százalékát kitevő áfa és jövedéki adó részre nincs ráhatásuk, a 3-5 százalékos árrés pedig megfelel vagy meg is haladja a kiskereskedelmi forgalomban lévő termékek átlagos árrését a nettó árhoz viszonyítva a Napi Gazdaság szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában