szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank a vezetőváltás után sokféle gazdaságösztönző célú módszerhez folyamodhat, a lehetséges pénzügypolitikai irányváltásokkal kapcsolatos legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása azonban valószínűtlen, erre utalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter legutóbbi nyilatkozata is - vélik londoni pénzügyi elemzők.

A magyar államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árfolyama ugyanakkor csütörtökön elszakadni látszott az egyéb magyar kockázati mutatóktól, főleg a jelentősen erősödő forintárfolyamtól.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén CDS-árazások a csütörtöki londoni jegyzésben - tavaly november óta először - elérték a 300 bázispontos értéket, bár délutánra néhány bázisponttal ezen szint alá süllyedtek vissza.

A hónap első felében még 260 bázispont alatti magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves devizakötvény-lejáratra.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 300 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, hozzávetőleg 40 ezer euróval drágábban, mint január elején.

Egy évvel ezelőtt, 2012 januárjában még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tizenkét hónappal ezelőtti szintnél most csaknem félmillió euróval alacsonyabb a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

Több nagy londoni befektetési és elemzőház egybehangzó véleménye szerint egyre inkább az MNB-elnöki poszton esedékessé váló személycsere kockázatai kerülnek a piaci figyelem középpontjába. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben úgy vélték, hogy az MNB élén lezajló váltás a következő hónapok fő eseménykockázata a magyar gazdaságban.

Egy másik nagy bankcsoport, a Morgan Stanley londoni közgazdászai azonban csütörtökön ismertetett új elemzésükben közölték: véleményük szerint az MNB rendelkezésére álló gazdaságélénkítő eszközök, amelyek a váltás után szóba jöhetnek, "nem is annyira unortodoxak", a legrosszabbnak számító módszereket pedig nem valószínű, hogy az MNB alkalmazni fogja.

A Morgan Stanley szakértői szerint a monetáris politika transzmissziós funkciója szempontjából Magyarországon nem ideális a helyzet, mert ez a funkció hatékony működéséhez nagyobb banki hitelezési hajlandóság, alacsonyabb devizaalapú hitelállomány, valamint a jegybanki kamatmódosításokra gyorsan reagáló, változó kamatozású forinthitelek magasabb arányára lenne szükség.

Az elemzők ezért több forgatókönyvet vázoltak fel. Ezek közül szerintük a legrosszabb változat az lenne, ha a kormány "valahogy kisajátítaná"  és a külső adósságok törlesztésére használná a devizatartalékokat. Úgy vélik azonban, hogy ez "jórészt hipotetikus és távoli" kockázat, mivel a kormány saját készpénztartaléka, valamint a várható devizakötvény-kibocsátás bőséges forrást nyújt az idén lejáró devizakötelezettségek törlesztésére.

A Morgan Stanley elemzői az aggasztó forgatókönyvek közé sorolták azt is, amely alapján az MNB a vezetőváltás után az elsődleges állampapírpiacon jelenne meg vásárlóként. Az euróövezeti jegybank és az Európai Bizottság nyilvánvalóan kifogást emelne a kormány közvetlen monetáris finanszírozása ellen, tekintettel azonban arra, hogy a hazai állampapír-piac most "nagyon jól működik", ez is inkább "hipotetikus természetű" kockázat, és Matolcsy György legutóbbi nyilatkozata is kizárta az ilyen eszközök alkalmazását - véltékcsütörtöki elemzésükben.

A ház elemzői a Wall Street Journal által a nemzetgazdasági miniszterrel készített interjúra utaltak. Matolcsy György az amerikai gazdasági szaklapnak egyebek mellett kijelentette, hogy a monetáris politika nem lehet a sokkterápia eszköze, és a jegybanknak semmiképpen sem szabad a bankóprés működtetésével finanszíroznia az államháztartás deficitjét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elkészült a világ legnagyobb chipje, 400 000 mag van benne

Elkészült a világ legnagyobb chipje, 400 000 mag van benne

Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?

Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?

Így előzhetjük meg, hogy a gyerekeinket bántsák a neten

Így előzhetjük meg, hogy a gyerekeinket bántsák a neten

A Google szerint kár Windowst használni, mert már lejárt lemez

A Google szerint kár Windowst használni, mert már lejárt lemez

Kibontották az álmennyezetet, hatvanezer méhet találtak mögötte

Kibontották az álmennyezetet, hatvanezer méhet találtak mögötte

Indiában nyitotta meg legnagyobb irodaházát az Amazon

Indiában nyitotta meg legnagyobb irodaházát az Amazon