szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az uniós intézményrendszer megfelelő ütemben dolgozza fel a beérkezett pályázatokat és fizeti ki a támogatásokat; Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozás óta soha akkora összeg nem áramlott a gazdaságba, mint 2013 első félévében - hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az NFÜ a közlemény szerint a 2007-2013-as fejlesztési időszakban rendelkezésre álló mintegy 8200 milliárd forintnyi forrás 98 százalékáról már döntött, illetve a keret már csaknem 50 százalékát ki is fizette a nyertes pályázóknak. 

A szervezet összesen közel 60 ezer projektet támogatott (pontosan 59 846 projektet), aminek a duplája - több mint 120 ezer - érkezett be. A kifizetések már meghaladták a 4 ezer milliárd forintot, támogatási döntés pedig majdnem 8 ezer milliárd forintról született.

Az összeg folyamatosan változik, hiszen hetente 20-30 milliárd forintos kifizetések történnek; csak ebben az évben eddig 658 milliárd forint kifizetése valósult meg. 

Az új pályázatok kiírása az NFÜ szerint folyamatos, a szerződéskötések is jó ütemben haladnak, az uniós csatlakozás óta a gazdaságba még soha annyi pénz nem áramlott, mint az idei első félévben. 

A 2012-es év kiemelkedően jó volt, rekordot döntöttek a kifizetések. A jelenlegi eredmények alapján a számlakifizetések idén is a vártnál nagyobb arányban, jóval 1000 milliárd fölött lesznek - írja közleményében a szervezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!