szerző:
Máriás Leonárd

Lemondott takarékszövetkezete vezetéséről és tagságát is megszüntette Varga Antal, a Demján Sándor vezette Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője. Utóbbi pozícióját megtartja, és Demjánnal tovább harcolnak a takarékokért.

Lemondott a Zirci Takarékszövetkezet elnök-ügyvezető pozíciójáról, és megszüntette takarékszövetkezeti tagságát Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője. Varga Antal a hvg.hu-nak megerősítette az értesülést, és döntését a takarékszövetkezetek önállóságát felszámoló, július 13-án hatályba lépett integrációs törvénnyel indokolta.

„Engem elnöknek, nem fiókvezetőnek választottak” – fogalmazott Varga, de azt is hangsúlyozta, hogy az OTSZ vezetéséről nem mond le, mert Demján Sándorral úgy döntöttek, „mindaddig és minden eszközzel” harcolnak, amíg a takarékszövetkezeteket sújtó törvény jogsértő rendelkezései érvényben vannak. Lemondását a szövetkezet pénteken délután tartott közgyűlésén jelentette be, ahol elfogadták azt az új, egységes, Budapesten megírt alapszabályt, amelyet a szektor átalakításáról szóló törvény szerint minden takaréknak el kell fogadnia augusztus 27-ig.

Demján bizalmi embere

Varga Antal lemondásával egy újabb jelentős befolyással bíró takarékszövetkezeti vezető távozik a szektorból. A Zirci Takarékszövetkezetet a kilencvenes évek vége óta, 15 éven át vezette, a kétezres évek közepén pedig a Takarékbank első magyar elnöke volt, miután a takarékszövetkezetek 2004-ben visszavették a többségi részesedést a német DZ Banktól (Deutsche Zentralgenossenschaftbank). Ismerői szerint Varga Antal Demján Sándor szűkebb körébe tartozik, a Demján Sándor vezette OTSZ ügyvezetői posztját 2007 óta tölti be. Varga egyébként azóta a szektor belülről kezdeményezett integrációjának fő szorgalmazója volt.

Varga Antal, Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, valamint Demján Sándor egy június végén tartott sajtótájékoztatón, a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény parlamenti megszavazása után
©

A lemondott elnök elmondása szerint nem tudta összeegyeztetni, hogy Budapesten az OTSZ ügyvezetőjeként a szektor jogaiért harcol, Zircen pedig – kis túlzással – már arra is engedélyt kell kérnie a központtól, hogy belépjen az elnöki szobájába. Az OTSZ június vége, a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény parlamenti tárgyalása óta keményen bírálja az új jogszabályt és a kormányt. Demján Sándor két nyílt levelet írt Orbán Viktornak, és kérte a jogszabály megváltoztatását, emellett panasszal éltek az alapvető jogok biztosánál és az Alkotmánybíróságon is.

Sorra mondanak le a vezetők

Varga lemondásával a szektor negyedik jelentős szereplője távozik a takarékszövetkezetek államosítása és törvénnyel kikényszerített központosítása miatt. Csicsáky Péter, a takarékok ernyőszervezete, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója július elején mondott le és távozott azonnali hatállyal. Július közepén Lakatos Antal, a Kinizsi Bank elnök-vezérigazgatója is lemondott minden tisztségéről, emellett azonban tulajdonos maradt a pénzintézetben.

Őt követte Takács László, a Hajdú Takarék elnök-ügyvezetője, aki egyúttal a legnagyobb intézményvédelmi alap, az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) alelnöke is volt.

A szektorban hetek óta több lemondott vezetőről beszélnek, valamint arról, hogy többen fontolgatják a távozást. A hvg.hu úgy tudja, egyes elnökök csak az operatív irányítástól vonulnak vissza, lemondva az ügyvezetői megbizatásukról, viszont az elnöki mandátumot továbbra is vállalják. Hogy hány lemondott vezető lesz még az integrációs törvény miatt, a következő napokban kiderül, ugyanis a takarékszövetkezeteknek augusztus 27-ig kell elfogadniuk az új alapszabályokat, és ennek során meg kell nevezniük a vezetőiket is.

Nagy a kapkodás

A takarékszövetkezetek önállóságát felszámoló és a szektort, valamint a Takarékbankot államosító törvény végrehajtásának következő fontos állomása, hogy a szövetkezetek tagságának augusztus 27-ig új alapszabályt is el kell fogadnia, mégpedig a folyamatot levezénylő integrációs szervezet igazgatósága által meghatározott szöveggel. Ezért augusztus 23-án, 24-én és 26-án minden takarékszövetkezet közgyűlést tart, amely elfogadja az új szabályzatot.

A hvg.hu információi szerint az alapszabály központi szövegezése nem ment zökkenőmentesen: az integrációs szervezet igazgatósága augusztus 5-én küldte ki az alapszabály első változatát, de azóta két újabb változatot is küldött már a takarékoknak, mert mindig újabb hibákat találnak a dokumentumban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

A Fidesz 11. alkalommal is elgáncsolta a rezsicsökkentést

A Fidesz 11. alkalommal is elgáncsolta a rezsicsökkentést

Győri értelmiségiek Borkai távozását követelik

Győri értelmiségiek Borkai távozását követelik

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal