szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína több mint 3 millió hektár föld hosszú távú bérleti jogát vásárolja meg Ukrajnában. Az 50 éves terv keretében a kelet-európai állam Kína elsőszámű külföldi mezőgazdasági beszállítójává válik.

Kína több mint 3 millió hektár föld hosszú távú bérleti jogát vásárolja meg Ukrajnában – írja a Quartz. Akkora földterületről van szó, mintha Kína például Belgiumot vette volna meg. Az 50 éves terv keretében a kelet-európai állam Kína elsőszámú külföldi mezőgazdasági beszállítójává válik.

A megállapodás értelmében Ukrajna vezető agráripari vállalata, a KSG Agro kedvezményes áron ad majd el mezőgazdasági terményeket és sertéseket két kijelölt állami tulajdonú kínai vállalatnak. A megállapodásnak része az is, hogy a kínai export-import bank három milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának mezőgazdasága fejlesztéséhez, illetve a projektben kínai oldalról résztvevő cég, az XPCC azt ígéri, hogy autópályát épít a Krímben, illet a Kercsi-szoroson átívelő hidat húznak fel.

Kritikusok szerint ugyanakkor ez a modern kolonializmusnak egy újabb példája, hogyan használják ki a gazdag országok a nyersanyagban gazdag, ám szegényebb államokat. Kína mellett Szaúd-Arábia, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok az utóbbi években folyamatos vásárol fel külföldön földterületeket, így reagálva a 2007-es élelmiszer-árrobbanásra. A fő felvásárlási régió Afrika, ám Kelet-Európa, Latin-Amerika és egyes ázsiai térségek is szerepelnek a listán. Egyesek attól is félnek, hogy a kínai felvásárlásokkal és a kínai munkaerő megérkezésével kiszorulnak a helyi földművesek. A Fülöp-szigetek ilyen félelmek miatt korábban leállított egy hasonló, kínai részvétellel tervezett beruházást.

Kína mostani, Ukrajnával történő megállapodása a legnagyobb az ázsiai ország történetében, eddig mintegy 2 millió hektár külföldi földtulajdonnal rendelkezett az ázsiai állam, mely a világ ételmennyiségének ötödét megeszi, miközben a világ összes művelhető földterületének csak 9 százalékával rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kis híján halálra zúzott két embert egy hosszúszárnyú bálna

Kis híján halálra zúzott két embert egy hosszúszárnyú bálna

Rekordot döntött az OTP, annyit vásárolt saját részvényeiből

Rekordot döntött az OTP, annyit vásárolt saját részvényeiből

Kihúzták a hatos lottó számait

Kihúzták a hatos lottó számait