szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb informátor jelentkezett az Átlátszó.hu-nál a hálózatos áfacsalások Horváth András által kirobbantott ügyével kapcsolatban – állítja a tényfeltáró lap. Az idézett forrás a lap szerint volt adóhatósági vezető, aki korábban a minisztériumnak írt levelében is kifogásolta, hogy az adóhatóság legkiválóbb ügyosztályát elsorvasztották.

Akadályozták, ellehetetlenítették a munkáját állítása szerint és ezért hagyta ott az adóhivatalt az az informátor, aki az Átlátszó.hu portálnál jelentkezett annak nyomán, hogy ugyancsak az Átlátszó.hu révén Horváth András volt adóellenőr pár hete kitálalt, azt állította, hogy brutálisan nagy adócsalások felett huny szemet az adóhatóság – írja a tényfeltáró lap hétfői cikkében.

A lap – neve elhallgatását kérő – informátora azt állítja, hogy a NAV-on belüli szervezeti változások jelentősen gyengítették a hivatal ellenőrzési képességét, elsősorban a kiemelt adózók vonatkozásában, ilyenek például a kiskereskedelmi láncok. Az Átlátszó azt írja, hogy a nagyobb jelentőségű ügyekben, így a hálózatos áfacsalási ügyekben is 2007-től kezdődően a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága (KÜIG) járt el, a vizsgálatokat – mivel az Kiemelt Adózók Adóigazgatóságának (KAIG) ügyfelét érintette – az Adózók Adó Főigazgatóságán keresztül az adóhatóság elnöke engedélyezte, de 2010-ben ilyen vizsgálati kérelmek tucatjai akadtak a Főigazgatóságon. A forrás egyértelműen az ellenőrzések hatékonyságát gyengítő lépésnek látja a KÜIG, és operatív egysége, a Rapid Ellenőrzési Főosztály felszámolását is.

A lap azt írja, hogy informátoruk még adóhatósági vezetőként többször hivatalosan is írásba foglalta fenntartásait. A Gondos Judit államtitkárnak címzett levele súlyos nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági kockázatokat emleget a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága megszüntetése kapcsán, mert szerinte a 366/2012. számú kormányrendelet a korábbi alacsony hatékonyságú szervezeti struktúrába terelte vissza a kiemelt ügyek és adózók vizsgálatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe