szerző:
MTI

A pótmagánvádló állítása szerint a Mol részvényei értékének jelentős csökkenését az okozta, hogy a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA irányítási jogához.

Pótmagánvádas eljárás indult a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen – közölte a Mol pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A vádat egy korábbi Mol alkalmazott és kisrészvényes terjesztette elő. A közlemény szerint a magánszemély azt követően döntött a különleges, úgynevezett pótmagánvádas eljárás elindításáról, hogy a Legfőbb Ügyészségre beadott feljelentését az ügyészség elutasította. 

A pótmagánvádló állítása szerint a Mol részvényei értékének jelentős csökkenését az okozta, hogy a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA irányítási jogához. Az ügyet a Fővárosi Törvényszék tárgyalja.

A vesztegetés nemzetközi kapcsolatban, jelentős kárt okozó csalás, valamint különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatt indított büntető eljárás első tárgyalása pénteken délben kezdődött.   

A pótmagánvádló nem jelent meg a tárgyaláson, őt ügyvéd képviselte, aki előadta, hogy a 600 millió forint értékű Mol részvény csomagja 24 millió forinttal értékelődött le azon sajtóhírek miatt, amelyekben Hernádi Zsolt is negatív színben tűnt fel. Arra a 2008 eleji híre, hogy a Mol 10 millió euró vesztegetési pénzzel szerzett befolyásoló részesedést az INA-ban, a Mol részvények ára 5 millió euróval csökkent, és a részvényesek vagyoni hátrányt szenvedtek el - jelentette ki.

Hernádi Zsolt több mint egy órás vallomásában részletesen elmondta a Mol és az INA kapcsolatának történetét, és abban a saját szerepét is.

A pénteki közleményben a Mol kifejti: vádirat a horvát és magyar médiában megjelent állításokon alapuló tényállása úgy tűnik szorosan összefügg, és nem különíthető el a jelenlegi horvát átadási kérelemtől. Hernádi Zsolt ez ügyben már korábban tájékoztatta a Mol igazgatóságát arról, hogy az állítások miért alaptalanok és hamisak. A tájékoztatást a testület elfogadta.

A Mol–csoport hangsúlyozza, hogy a Legfőbb Ügyészség döntése, amely eddig elutasított minden, az üggyel kapcsolatos megkeresést továbbra is változatlan marad.

A Mol–csoport továbbá úgy látja, hogy az illetékes Fővárosi Törvényszéken induló pótmagánvádas eljárás tisztességes és független bírósági eljárás az ügyben. A társaság bízik abban, hogy a bíróság a tényeket gondosan megvizsgálva megfelelő eljárást fog lefolytatni.

A bejelentés után az addig 14 000 forint fölött és pluszban forgó Mol-részvények árfolyama 13 910 forintig esett, ez 75 forinttal, 0,54 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróárnál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot