szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Túlzott mértékű költségvetési deficitje miatt eljárást indított Horvátország ellen az Európai Unió - jelentették be kedden Brüsszelben az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácskozása után.

Horvátország tavaly július elsején lett az unió 28. tagállama. A brüsszeli Európai Bizottság számításai szerint az idén 6,5 százalék lesz a horvát költségvetés hiánya. 

A most megindított eljárás értelmében Zágrábnak 2016-ra kell a maastrichti kritériumrendszer szerint megengedett legmagasabb deficitráta, vagyis három százalék alá csökkentenie hiányát.

A brüsszeli bejelentés nyomán Zoran Milanovic miniszterelnök bejelentette, hogy deficitcsökkentő intézkedéseket hoznak a "fenntarthatatlan rendszerek" reformja érdekében. A kormányfő hangsúlyozta: a túlzottdeficit-eljárás megindítását nem büntetésnek, hanem egyfajta korrekciós mechanizmusnak tekinti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!