szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Billy és Akaisha Kaderli a hatvanas éveik elején járnak, ám már több mint két évtizede "nyugdíjban vannak". Mindketten átlag feletti jövedelemmel rendelkeztek korábban, ám nem csak emiatt tudtak korán otthagyni munkahelyüket. Nyolc tippet adnak arra, hogyan lehet korán nyugdíjba menni.

Billy és Akaisha Kaderli a hatvanas éveik elején járnak, ám már több mint két évtizede "nyugdíjban vannak". 38 évesen hagyták ott munkahelyüket, azóta pedig utazgatnak. Mindketten átlag feletti jövedelemmel rendelkeztek korábban, ám nem csak emiatt tudtak korán otthagyni munkahelyüket. Billy brókerként, befektetési menedzserként kereste kenyerét, Akaisha pedig a család éttermét vezette Kaliforniában. A MarketWatch megkérdezte őket, hogyan tudtak ilyen fiatalon nyugdíjba vonulni, ők pedig elmondtak 8 tippet.

Először is érdemes megbecsülni, hogy pontosan mekkora vagyonnal is rendelkezünk. Becsüljük fel a házunk értékét, vegyük számba az összes megtakarításunkat, ékszereinket, egyéb vagyontárgyainkat, majd mindezen értékből vonjuk le a hiteleinket. Másodsorban kezdjük el pontosan vezetni, hogy mennyit költünk, napra lebontott statisztikákat vigyünk. Egy-két hónap múltán rájöhetünk, hol kell megfogni a kiadásokat, egy év múlva pedig teljesen a kontrollunk alatt tartjuk a költést. Harmadik szabály: miután már pontosan kontroll alatt tartjuk a kiadásainkat, egyre többet tudunk félrerakni. Aranyszabályként az mondható el, hogy az éves jövedelmünk 25-szöröse már elég lehet arra, hogy a vagyon hozamából megéljünk. Azt is érdemes számításba venni, hogy amikor az ember még dolgozik, csomó olyan költséggel is szembesül, melyet a munkahely otthagyása után ki tud húzni a listáról.

Az összegyűjtött vagyont okosan és érdemes óvatosan is befektetni, és nem szabad azoknak felülni, akik azt mondják, hogy ezt nem lehet megcsinálni. A kétkedők sokszor azért is szkeptikusak, mivel ők olyan tételeket is benne hagynak kiadási listájukon, mint például egy pluszautó fenntartása, a ház tatarozása. Kérdés, hogy minderre szükség van-e ilyenkor, vagy az autót el lehet hagyni, és saját ház helyett bérelni is lehet. Bár nem élnek puritán módon – évi 30 ezer dollárból élnek ketten –, ám az egyszerű életvitelre törekszenek, ami viszont nem azt jelenti, hogy mindent megvonnak maguktól.

Fontos az is, hogy ha bármikor "felesleges" kiadásba verjük magunkat, amit nem terveztünk be, akkor meg kell érteni, hogy ezzel is késleltetjük a nyugdíjba vonulás idejét, mivel nem tudunk elég pénzt félretenni. Az Egyesült Államokban pedig fontos kérdés az egészségügyi biztosítás is, nem mindegy, hogy milyen áron jut hozzá az ember. A házaspár orvosi turizmusra szóló biztosítást köt, ha külföldre mennek, és sima turistabiztosítást, amikor az Egyesült Államokban tartózkodnak. Így pénzügyileg jobban kijönnek, mintha csak helyben, amerikai biztosítással lennének biztosítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!