szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter a magyar-amerikai gazdasági együttműködésről és Európa energiabiztonságáról tárgyalt Hoyt Brian Yee-vel, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai es eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával, valamint Amos J. Hochsteinnel, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának energiadiplomáciáért felelős helyettes államtitkárával kedden - közölte a külügyi és külgazdasági államtitkár sajtófőnöke.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az amerikai földgáz Európába irányuló exportjának lehetővé tétele jelentősen növelné Magyarország és egész Európa energiabiztonságát - közölte Fülöp Judit sajtófőnök. Felidézte, hogy az USA kongresszusának asztalán jelenleg két olyan törvényjavaslat is fekszik, amelyek lehetővé tennék az amerikai földgáz kivitelét az Egyesült Államokkal szövetségesi viszonyban lévő országokba is.

Szijjártó Péter arra kérte a két helyettes államtitkárt, hogy az Egyesült Államok minél előbb hozzon döntést az amerikai földgáz európai exportjának megindításáról és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak kulcsszerepe van Európa energiaellátása szempontjából, egyrészt központi fekvése, másrészt regionális összehasonlításban is jelentős gáztározó kapacitása miatt.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a Horvátországban építendő cseppfolyós földgáz (LNG) terminálok nélkülözhetetlen részét képezik a térség energiabiztonságának és fontosnak nevezte, hogy a horvát kormány minél előbb hozzon döntést ezen beruházások megindításáról és tájékoztatta a helyettes államtitkárokat a Mol INA-részesedése körül kialakult helyzetről és az azzal kapcsolatos kormányzati álláspontról - tájékoztatott Fülöp Judit.

Az államtitkár elmondta, hogy a Mol maradéktalanul teljesítette a horvát állammal kötött szerződésben vállalat kötelezettségeit és tájékoztatta őket, hogy Magyarország mindig fel fogja emelni a szavát az Európai Unióban elfogadhatatlan, fenyegető, gazdaságon kívüli eszközöket használó nyomásgyakorlással szemben.

A kétoldalú kapcsolatok terén különösen sikeresnek minősítették a gazdasági együttműködésüket: a kétoldalú kereskedelmi forgalom 24 százalékos növekedését követően 2013-ban meghaladta az 5 milliárd dollárt, miközben a magyar export 34 százalékkal, 3,3 milliárd dollárra nőtt - ismertette a sajtófőnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!