szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Siemens bejelentkezett: megvenné az Alstomot - aminek eladásáról a franciák hónapok óta tárgyalnak az amerikai GE-vel. A franciák most nem tudják, melyik vevőtől tartsanak jobban. Érik az EU-USA, illetve a német-francia konfliktus.

A francia nagyvállalat kedden este tartja egy héten belül a harmadik igazgatótanácsi ülését, de azon a Le Monde című napilap és több hírügynökség értesülése szerint - az előzetes vasárnapi közléssel ellentétben - nem várható döntés. A testület várhatóan felhatalmazást ad a cég vezetőségének arra, hogy a következő hetekben folytassa a már előrehaladott tárgyalásokat a GE-vel, ugyanakkor ne zárkózzon el a Siemens vagy egyéb jelöltek ajánlatától sem. Francois Hollande francia államfő hétfőn az amerikai és a német cég vezetőjét is fogadta. A francia kormánynak korlátozottak az eszközei ahhoz, hogy beleszóljon a döntésbe, de az eladási folyamat átláthatóságát neki kell biztosítania, így időnyerés céljából Arnaud Montebourg gazdasági miniszter kedden a pénzügyi piacokért felelős hatósághoz fordult.

"Utasítottam a kormányzati biztost, hogy a pénzügyi piacok felügyelete utasítsa az Alstom igazgatótanácsát arra, hogy szigorúan egyenlő elbánást biztosítson az Siemens és a GE ajánlatának. A kormány minden szükséges intézkedést megtesz az állam érdekeinek megvédésére". Hozzátette: "Összehívtam öt szakszervezet képviselőit, hogy tájékoztatassam őket ennek a titokban folyó akciónak a részleteiről, amelyet az Alstom igazgatótanácsa és a kormány tudta nélkül bonyolít a vezetőség ... Nemcsak pénzügyi érdekek vannak ebben az ügyben, hanem ipari, társadalmi és emberi érdekek is".

Az Alstom nem csak nálunk kerülhet alagútba
©

A GE közel két hónapja tárgyal az Alstom elnökével a francia vállalat tevékenységének 70 százalékát kitevő energetikai ágazat (hő- és szélerőművek) felvásárlásáról. A Franciaország energiafüggőségéért és a munkahelyek megszűnése miatt aggódó francia állam, annak ellenére, hogy 2006 óta semmilyen részesedéssel nem rendelkezik a teljes egészében magánkézben lévő Alstomban, az elmúlt napokban úgy próbálta az ügylet létrejöttét késleltetni, hogy a német Siemenset is versenyhelyzetbe hozta.

A Siemens, amelynek tevékenysége gyakorlatilag teljesen megegyezik az Alstom működésével, vasárnapi közleménye szerint szintén a mintegy 10,5 milliárd euróra becsült energetikai részt venné át, s ahhoz még felkínálja az Alstomnak a saját közlekedési ágának a felét is. A német cég legalább három évig megtartaná a franciaországi munkahelyeket és tovább folytatná az energetikai ágazat fejlesztését.

A Siemens - amely szintén kedden tarthatja igazgatótanácsi ülését - ugyanakkor még hivatalosan nem tette meg az ajánlatát. A francia kormány által előnyben részesített megoldás azt jelentené, hogy a német Siemens kereteiben létrejönne egy, az Airbus repülőgépeket gyártó EADS légi-, hadi- és űripari konszernhez hasonló európai energetikai holding német irányítással, az Alstom keretein belül egy vasúti szerelvényeket gyártó európai óriáscég francia vezetéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Áll a bál az Alstom körül

Francois Hollande francia államfő hétfőn személyesen tárgyalt az Alstom energetikai tevékenységeinek felvásárlására ajánlatot tett General Electric (GE) amerikai holdingvállalat elnökével, este pedig a Siemens vezetőjét fogadja, miután a német cégcsoport előző nap beszállt a francia nagyvállalatért folyó versenybe.

MTI Vállalkozás

Németek lökhetik ki az amerikaiakat a legjobb francia üzletből

A francia kormány elhalasztotta az Alstom energetikai tevékenységeinek felvásárlására ajánlatot tett General Electric (GE) amerikai holdingvállalat elnökével vasárnapra tervezett találkozóját, miután a Siemens német cégcsoport is jelezte, hogy együttműködne a francia nagyvállalattal.

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai