szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank csütörtökön 0,25 százalékról 0,15 százalékra vitte le alapkamatát, ezzel egyidejűleg a betéti kamatát nulláról mínusz 0,1 százalékra szállította le. Az EKB a kamatcsökkentéssel igyekszik elejét venni a defláció kialakulásának, a bankokat pedig arra ösztönzi, hogy forgassák be a pénzüket a gazdaságba.

Kamatot vágott ma az Európai Központi Bank (EKB), 0,25 százalékról 0,15 százalékra vitte le alapkamatát, ezzel egyidejűleg betéti kamatát nulláról mínusz 0,1 százalékra vágta le – írja a Bloomberg. A mínuszos betéti kamattal az európai lett az első olyan nagy jegybank, mely nulla alá vitte le kamatát. A jegybank azért is csökkentett kamatot, hogy igyekezzen megakadályozni a defláció kialakulását az eurózónában.

Negatív lett a betéti kamat az EKB-nál, Mario Draghi jegybankelnök hitelprogramokat is bejelentett
©

A bank egynapos hitelkamatát (marginal lending rate) 0,75 százalékról 0,4 százalékra csökkentette. Az európai jegybank összességében a piaci várakozásoknak megfelelően enyhítette monetáris politikáját. A lépésekkel a bank azt reméli, hogy gyengülni fog az euró, akkor fel tud pörögni az infláció, az euróövezet déli perifériáján pedig erősödhet a hitelezés. A bankokat a lépéssel arra is ösztönzi az EKB, hogy pénzüket forgassák be a gazdaságba, hiszen a pénzintézeteknek már pénzt kell fizetniük a jegybanknak, hogyha ott akarják parkoltatni a pénzüket.

A fél háromkor kezdődött sajtótájékoztatón Mario Draghi jegybankelnök elmondta, hogy további intézkedéseket vezethetnek be, ha romlana az eurózónás környezet. A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy előkészületeket tesznek jelzálog fedezetű értékpapírok vásárlására, emellett pedig nem fogják visszavonni a bankokhoz a kötvények megvételével kikerülő forrásokat. Végül újabb olcsóhitel-programot (LTRO) indítanak, amelyben kedvező kamatozású kölcsönöket kínálnak fel a pénzintézeteknek.

A bejelentésre az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben, 1,360 feletti szintről 1,351 közelébe is benézett a közös uniós fizetőeszköz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor: Hétfőn az óvodások és az alsósok kezdenek, a felsősök csak május 10-én

Orbán Viktor: Hétfőn az óvodások és az alsósok kezdenek, a felsősök csak május 10-én

A jövő évi iPhone-okban már 48 megapixeles kamera lesz – állítja az Apple-elemző

A jövő évi iPhone-okban már 48 megapixeles kamera lesz – állítja az Apple-elemző

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"