szerző:
hvg.hu

Elfogadták a devizaadósok mentőcsomagját, a politikusokat kivették a reklámadó hatálya alól, Brüsszel megint odacsaphat Magyarországnak, elhullanak a hazai bankszámlák, a csoki durván drágul, Széles Gábor repteret venne. Az oroszok pedig Krímet ábrázoló bankót nyomnak. Ez történt a héten a gazdaságban.

Pénteken elfogadta a parlament a devizahiteles törvényjavaslatot. A törvény értelmében akár milliókat is visszakaphatnak a hitelesek – a forinthitelesekre is vonatkozik a törvény, de ők értelemszerűen kevesebb pénz visszatérítésére számíthatnak. A törvényből végül több csoport kimaradt – a végtörlesztőknek kerülőúton azonban lehet keresnivalójuk –, a bankoknak nem tetszik a csomag, a pénzintézetek hatalmas veszteségekre készülnek.

Ön mit nyer a mentőcsomaggal?

Alig pár hete fogadták el, máris módosították a reklámadót. Először az derült ki, hogy az RTL idén alig fizetne, majd később az jött fel, hogy a kkv-knak is fizetniük kellene (a magánszemélyekkel egyetemben). A szintén pénteken elfogadott törvény végül az RTL-t is szépen adóztatja, a kkv-król leveszi a terhet, és a magánszemélyeket – ezzel együtt a politikusokat is – kiveszi az adó hatálya alól. Az adó körül azonban maradtak még nem egyértelmű rendelkezések.

Hogyan módosítsák még a reklámadót?

Újra uniós túlzottdeficit-eljárás indulhat hazánk ellen, mégpedig azért, mivel ha hazánk nem tesz pótlólagos költségvetési intézkedéseket, akkor megsérthetjük az államadósság csökkentésére vonatkozó uniós szabályt. Az Európai Bizottság (EB) jelentésére úgy reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy az EB elfogult, és hogy a magyar kormány ragaszkodik azokhoz a lépésekhez, amelyek az elmúlt évben eredményre vezettek. A miniszter megerősítette, nem számít arra, hogy az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást indítana az ország ellen.

Újra jöhet az uniós szégyenpad?

Hatalmasat drágulhat a csokoládé, ugyanis a kereslet egyre inkább meghaladja a kínálatot. A kakaó ára 40 százalékkal ugrott meg 2012 óta a fogyasztás növekedése miatt. Leginkább az ázsiai piacok bővülnek, ezekben az államokban az egyre szélesedő középosztály kap rá egyre jobban az édességre.

Mit fogunk csoki helyett enni, ha ennyire drága lesz?

Putyinék, pontosabban az orosz jegybank Krímet ábrázoló bankók nyomtatását tervezi, mellyel a március közepén az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigetről emlékeznének meg.

Miről emlékezhetne meg új bankókkal a magyar jegybank?

Novák Katalinnak, az új családpolitikáért felelős államtitkárnak tetszik a Népesedési Kerekasztal évek óta keringő nyugdíjjavaslata, mely szerint az kapna több nyugdíjata, aki elegendő gyereket szül. Az államtitkár azt mondta, egyeztetést kezdeményezett, ugyanis a koncepciónak vannak olyan elemei, amelyek találkoznak a kormány elképzeléseivel.

A javaslat…

Mind a bankszámlák, mind a bankkártyák száma csökkent az első negyedévben, ami arra utal, hogy a lakosság igyekszik csökkenteni bankszámlaköltségeit.

Hol lehetne még csökkenteni a költségeken?

Heteken belül megállapodhat a Magyar Telekom és a Centrál Csoport egy új közös vállalat létrehozásában, amely a jövőben a volt sanomás online portfólió és az Origo Zrt. tulajdonában lévő médiamárkák gazdája lenne – írta a héten a Kreatív. A cikk szerint nem fogják fenntartani a párhuzamos márkákat, ilyen például a két hírportál (Origo.hu és Hír24), a tematikus női oldalak (Life.hu és Nők Lapja Café), és az e-mail szolgáltatás is (Freemail és Citromail).

Mi lesz a közös portfólióban?

A hét képe: egy brit és egy magyar cég jelentkezett a sármelléki reptér megvételére kiírt pályázatra. Az előbbi mögött vélhetően orosz tőke, az utóbbi mögött pedig Széles Gábor nagyvállalkozó áll.
©

Mi lehet a terve az energiacella gurunak a forgalmat alig-alig bonyolító reptérrel?

A hét mondata: A diktatúra nem a mi műfajunk, a magyaroknak ez nem áll jól mondta Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a Master Good baromfiipari cég új üzemének átadásán.

Mi akkor a magyarok műfaja?

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

0,8 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak májusban az előző hónaphoz képest, ez 1,9 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. 

A kormányzati szektor első negyedévi hiánya 256 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százaléka volt, a bevételek 9,0 százalékkal, a kiadások 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – jelentette szerdán a KSH.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – jelentette csütörtökön a KSH. A KSH ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a dohánykereskedelemben és az adatszolgáltatásban beállt változások, valamint az online pénztárgépek bevezetése miatt kifehéredett forgalom miatt a július előtti adatok nem összevethetők a tavalyiakkal. A korábban alkalmazott mintavételes adatgyűjtéssel összevethető adatok szerint a májusi forgalom 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az idén májusban 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított és kiigazítatlan adatok szerint egyaránt – közölte a KSH pénteken. Az előző hónappal összevetve 1 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusztartalmakat is talál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

A családügyi államtitkár nem talált nagycsaládos emotikont, de olyat igen, ahol két férfi van

A családügyi államtitkár nem talált nagycsaládos emotikont, de olyat igen, ahol két férfi van

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

Tengerbe dobta halott utastársait, így hánykolódott 11 napig a nyílt vízen

Tengerbe dobta halott utastársait, így hánykolódott 11 napig a nyílt vízen

Pénztárcát lopott a győri vasútállomáson, segítsen a rendőrségnek megtalálni!

Pénztárcát lopott a győri vasútállomáson, segítsen a rendőrségnek megtalálni!