szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár januárban bejelentették, még sincs még az állam tulajdonában a pályázatkezelő rendszert üzemeltető cég, a Welt 2000, ugyanis annak egyik tulajdonosa márciusban meghalt és három kiskorú gyermeke örökölte a céget. Ha a gyámhivatal megrendeli az értékbecslést, az alapján el fogják tudni majd adni.

Nagyjából egymilliárd forintért megvette az állam a pályázatkezelő rendszert (EMIR) üzemeltető céget, a Welt 2000 Kft.-t – jelentette be a Világgazdaságban januárban Csepreghy Nándor helyettes államtitkár, ám az Átlátszó értesülése szerint erre azóta sem került sor. Márciusban ugyanis váratlanul meghalt az egyik tulajdonos, Komáromi András, a társaság rá eső része kiskorú gyermekeihez került, ez pedig megnehezíti az állam dolgát, ha valóban meg akarja szerezni a magáncéget.

A cégnyilvántartás adatai szerint a vállalat tényleg nem került át az államhoz, a tulajdonosok között Komáromi három kiskorú gyermeke szerepel. Tulajdonosi jogviszonyuk március másodikán kezdődött, a változást június 24-én jegyezték be.

Az Átlátszó cikke kitér arra az érdekességre, hogy a cégnyilvántartás szerint a társaságban 2006 óta nem volt tulajdonos Komáromi – az EMIR jogtulajdonosa viszont ő volt, ezért is tárgyalt üzlettársa, Galambos László mellett vele is az állam – a cég tulajdonrésze pár nappal a halála előtt ismét hozzá került. Tagsági jogviszonya hosszú kihagyás után 2014. február 26-án kezdődött újra, a változást február 27-én jegyezték be.

A lap úgy tudja, az állam nem állt el a vételi szándékától, új ajánlat még nem készült.

Komáromi András a lapnak nem akart nyilatkozni, Csepreghy Nándor helyettes államtitkár viszont megerősítette a lap információit. Mint az Átlátszónak elmondta, a gyámhivatal rendel majd egy értékbecslést, az alapján tudják eladni a tulajdonosok a céget.

A Welt 2000-t a Miniszterelnökség már hosszú ideje meg akarta venni, a tulajdonosoknak azonban nem fűlött a foga az üzlethez, az állam ezért határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra. Decemberben például fegyveres adóellenőrök szállták meg őket, világos indoklás nélkül. Emellett egy tavaly októberi kormányhatározat január 1-től előírta a Welt 2000 által végzett feladatok állami kézbe adását, ezáltal gyakorlatilag a cég államosítását, holott Komáromi és társai régóta rendszerint visszautasították az állam ajánlatait.

A Welt 2000 készítette azt a szoftvert, amin keresztül az összes EU-s pénz adminisztrációja megy, a cég kezében maradt a program forráskódja, ahhoz az állami hivatalok nem férhettek hozzá, a szoftver karbantartásához, egyes beállításaihoz szükség volt a Welt 2000 szakembereire. A kormány már 2008-ban is megpróbálta megszerezni a kódot, ám az igyekezet akkor is és később is hiábavaló volt, az új kormány vizsgálatot indított, de nem jutott semmire – írta korábban a 444.hu.

2012-ben a kormány 2,33 milliárd forintért egy újabb szoftvert rendelt a Welt 2000-től, a minden állami pályázatot kezelni tudó FAIR-t, amit decemberre kellett leszállítaniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni