szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kistermelők pálinkát igen, bort nem tehetnek az asztalra a falusi turizmus keretében.

A somogyi falusi turizmussal foglalkozók körében is sok a félreértés, hogy vajon lehet-e pálinkát, bort kínálni a vendégeknek, a válasz erre ugyanakkor az, hogy pálinkát lehet, bort nem – írja a szerdai Világgazdaság az adóhatóság közlésére hivatkozva.

A pálinka árusításának feltétele az, hogy a kistermelő megfizesse a jövedéki adót, palackozza a párlatot és zárjeggyel lássa el. A pálinka zárjeggyel ellátott palackból kimérve is értékesíthető helyben fogyasztásra, kóstolásra, és elvitere bontatlan palackban. Falusi turizmus keretében kistermelői borértékesítésre ugyanakkor nem ad lehetőséget a jogszabály, így falusi vendégasztalon nem szolgálható fel.

Emellett azonban az egyszerűsített adóraktárban kereskedelmi célra előállított szőlőbor értékesítése üzlethelyiségen is kívül történhet falusi turizmus keretében. Erre viszont csak akkor van lehetőség, ha a borászatot is magában foglalól ingatlanra az értékesítést végző személy borkimérés folytatására jogosító egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!