Luxustermékké válhat a vaj?

Egyre kevesebben esznek margarint az Egyesült Államokban, a vajfogyasztás ezzel párhuzamosan 40 éves rekordot döntött meg. Az idei évben ráadásul kevesebb tejet adtak le az amerikai tehenek, és a tej zsírtartalma is kisebb, mint korábban, emiatt az árak tovább kúsznak felfelé. Augusztus végén megdőlt az eddigi legmagasabb ár is.

  • hvg.hu hvg.hu
Luxustermékké válhat a vaj?

Folyamatosan araszol felfelé a vaj ára az Egyesült Államokban, ugyanis az amerikai raktárakban 42 százalékkal kevesebb vaj található, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ez pedig amiatt van, hogy kevesebb, és alacsonyabb zsírtartalmú tejet adtak le eddig a tehenek, mint tavaly – írja a Quartz.

Az árak a kínálati oldal szűkössége miatt augusztus 29-én minden eddigi rekordot megdöntöttek, a határidős vajárak a chicagói árutőzsdén fontonként (0,45 kg) átlépték a 2,55 dolláros árat, augusztus utolsó napjaiban pedig a 2,80 dolláros szintet is megközelítették.

Az emelkedő árakat már a cégek is megérzik, eredményükre komoly hatással van a vaj emelkedő ára, az élelmiszeripari vállalatok ugyanis teljes mértékben nem tudják, illetve nem akarják áthárítani az alapanyag árának emelkedését a fogyasztókra (ugyanakkor a kiskereskedelmi árak is araszolnak felfelé). A vaj árának emelkedése mellett a növekvő tejárakkal is meg kell küzdeniük a cégeknek: világszinten növekszik a kereslet a tej iránt – a feltörekvő országok izmosodó középosztályainak egyre inkább növekszik a tejtermékek iránti igénye –, ez pedig az alacsonyabb kínálat mellett tovább hajtja az árakat felfelé.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Mikor jó egy céges hitelajánlat?

Már párszáz milliós hitelnagyság esetén is – akár több tízmillió forinttal – többe kerülhet cégünknek, ha csupán a kamatszint alapján döntünk.