szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiszervezték a takarékok közel ezermilliárd forint szabad betétjének kezelését egy alapkezelőnek, melynek tulajdonosa a Spéder Zoltán által vezetett FHB Jelzálogbank - állítja Demján Sándor. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke felháborodott, levelet írt a takarékszektor új vezetőinek, Lázár Jánosnak, és most azt kérdezi, hogy kerülhetett pályáztatás nélkül ennyi pénz kezelése az FHB alapkezelőjéhez?

Pályáztatás nélkül kiszervezték a takarékok közel 1000 milliárd forintjának kezelését a Takarékbankból Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke szerint. (Az erről szóló helyesbítést itt olvashatja) A feladatot az FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdonában álló Diófa Alapkezelő kapta meg. Eddig ez a pénz a Takarékbanknál volt (konkrétan az egyik leányánál, a Takarék Alapkezelő Zrt.-nél), ugyanis a takarékok ernyőszervezeteként működő pénzintézet egyik fő funkciója éppen a takarékszövetkezetek szabad pénzének kezelése volt.

Demján Sándor
©
De hogy kerülhetett a képbe pályázás nélkül az FHB tulajdonában álló alapkezelő? Erre egyelőre nincs hivatalos magyarázat. Viszont hosszú huzavona után éppen idén vette meg a Takarékbank többségi tulajdonát az államtól a Magyar Takarék Zrt., melynek 25 százalékos tulajdonosa az FHB.

A Diófa Alapkezelő takarékbanki megbízása azért derült ki, mert Demján Sándor felháborodott levélben kérte számon a takarékok ezermilliárdjának kiszervezését a takarékszövetkezeti szektor új vezetőin, és levelet írt Lázár Jánosnak is – számolt be a vs.hu. A portálon a levél is olvasható.

A levélben Demján nevesíti Spéder Zoltánt, az FHB Jelzálogbank Nyrt. elnökét is. Mint arról a hvg.hu-n korábban beszámoltunk, a Takarékbank többségi tulajdona úgy lett az FHB érdekeltségébe került Magyar Takarék Zrt.-é, hogy a cég egyedüli pályázóként tudott ajánlatot tenni az állam tulajdonában álló részvénypakettre.

A Diófa Alapkezelőt tavaly szeptemberi hatállyal vette meg az FHB Jelzálogbank Nyrt. a Lantos Csaba tulajdonában álló Lantos Vagyonkezelő Zrt.-től. A Takarékbank úgy bízza 1000 milliárd forint szabad betét kezelését az alapkezelőre, hogy az elmúlt négy évben a cég saját tőkéje 60 százalékkal csökkent, a tavalyi évet pedig 25 millió forintos veszteséggel zárta.

Visszautasítják a vádakat

Pénteken a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Takarékbank közleményt adott ki, melyben visszautasítják „az OTSZ valótlan vádaskodásait”. A közlemény ide kattintva érhető el. Lontai Dániel az SZHISZ elnöke, valamint Sebestyén István a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. igazgatóságának elnöke azt írta, a takarékszövetkezetek eddig is és továbbra is a Takarékbanknál helyezik el szabad pénzeszközeiket, és visszautasítják, hogy kiszervezték volna a takarékszövetkezetek szabad likviditásának kezelését.

A két vezető elismeri, hogy a Takarék Alapkezelőtől a kezelt alapok vagyona - mintegy 35 milliárd forint - a Diófa Alapkezelőhöz, a takarékszövetkezetek vagyona pedig a Takarékbankhoz került. Azt írják a takarékszövetkezetek szabad likviditását és vagyonát továbbra is a Takarékbank kezeli, a törvényeknek megfelelően. Több kérdést is küldtünk a Takarékbanknak, például azt, hogy a Diófa Alapkezelőhöz került vagyonon felül a Takarékbankon keresztül került-e, illetve fog-e kerülni olyan állomány a Diófa Alapkezelőhöz, ami közvetlenül vagy közvetve a takarékszövetkezetekhez kapcsolódik, és nagyságrendileg mekkora összegről van vagy lesz szó. A szervezet későbbre ígért választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon