szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiskaput nyitna az Orbán-kabinet a letiltott internetes szerencsejáték-oldalaknak - írta a Népszabadság, amely szerint a vállalkozások a kormányoldalhoz közel álló üzletembereken keresztül, a költségvetés helyett főleg magánzsebeket gazdagítva térhetnek vissza a magyar piacra.

Andy Vajna és Szima Gábor közreműködésével legalizálhatják magyarországi jelenlétüket az internetes kaszinó- és kártyaoldalakat működtető nagy nemzetközi társaságok, mint például a PokerStars vagy a Bet365 - közölte a Népszabadság.

Erre az a törvénymódosítás biztosíthat lehetőséget a kormányoldalhoz közel álló üzletemberek számára, amit az adójogszabályok jövő évi tervezett változtatásairól szóló salátatörvényben nyújtott be a kabinet a parlamentnek.

A javaslat egyik pontja lehetővé tenné, hogy a szerencsejátékok után fizetendő koncessziós díjat az engedély birtokosa helyett más – egy harmadik fél – fizesse meg. Ez akár arra is lehetőséget biztosít, hogy egy külföldi, például offshore jellegű cégen keresztül, bizonytalan eredetű pénzből egyenlítsék ki a számlát, ráadásul az engedély birtokosa ekkor is levonhatja az összeget a költségvetésnek fizetendő játékadójából.

A lap szerint a tervezet arról is rendelkezik, hogy internetes sportfogadási oldalt Magyarországon a Szerencsejáték Zrt., míg online kártyatermet és kaszinót csak azok működtethetnek, akik rendelkeznek hazai kaszinóüzemeltetési koncesszióval, vagyis jelenleg Andy Vajna és Szima Gábor.

De a törvényjavaslat kinyit egy másik kiskaput is. Arra is lehetőséget adna, hogy Vajna és Szima a számára biztosított online szerencsejáték-koncessziót felhasználva hasonló külföldi cégekkel szerződjön. A társaságok harmadik félként befizethetik az éves koncessziós díjat, és a Vajnára és Szimára szignált működési engedély alapján szolgáltathatnak.

Mivel az adóhivatal jelenleg blokkoltatja internetes oldalaikat, ha e vállalatoknak szükségük van a magyar játékosokra, legálisan csak így érhetik el őket - tette hozzá a lap. Sőt, a kaszinókoncessziók tulajdonosai azt is megtehetnék, hogy az iparágban ismert úgynevezett affiliate, azaz gyűjtőoldalt hoznak létre, és ezen jelennének meg a nemzetközi online játéktermek.

Így egy koncesszió alatt több cég is szolgáltathat, szét lehet dobni köztük az évi mintegy százmillió forintos koncessziós díjat is. Négy szerencsejátékos vállalkozás esetén az éves teher már csak 25 millió forint, és ha például további 25 milliót a koncesszió tulajdonosának fizetnek, még mindig jobban járnak, mint ha egyedül vállalnák a terhet.

Rosszul az említett adókedvezmény miatt csak az állam jár, mivel így a pénz jelentős része nem hozzá, hanem magánzsebekbe vándorol - tette hozzá a beszámoló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán