szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A devizahiteles dráma egyik alapkérdése volt az elmúlt években és marad feltehetően a következőkben is: a forint- vagy a svájcifrank-hiteles járt jobban? A Bankmonitor kiszámolta, hogy egy 2007 elején felvett 20 éves hitel esetében, figyelembe véve meglévő hiteltartozás várhatóan 20 százalékát kitevő visszatérítést is kalkulálva, a teljes futamidő alatt a forint- vagy a svájcifrank-hiteles pozíciója kedvezőbb.

Ma már adott szinte minden információ a számításhoz. Ismert, hogy mennyit kap vissza az átlagos svájcifrank-hiteles és mennyivel csökken jövő év elejétől a törlesztőrészlete. Ugyancsak ismert, hogy a forintosítás piaci árfolyamon és nem kedvezményes árfolyamon fog megvalósulni.

Lakáshitel ügyben a kormányzat többször kiemelte, hogy nem járhatnak jobban a devizahitelesek, mint a forinthitelesek. A Kúria döntésének mai napig egyetlen nem vitatott eleme a bankok részéről, hogy az árfolyamkockázatot az adósnak kell viselnie, hiszen egy olcsóbb hitelt választott.

Az alábbi ábra két 2007 januárjában, 7 millió forint értékben, 20 évre felvett hitelből származó fizetési kötelezettséget hasonlít össze. Mint látható, egészen 2012 közepéig (5 és fél éven keresztül) a svájcifrank-hitelesek összességében kevesebbet fizettek a lakáshitelükért, mint a forinthitelesek. Ekkor következett be egy fordulópont, amin nem változtat sem a svájcifrank-hitelesek által várható banki visszatérítés (ezen hitelösszegnél átlagosan 1,76 millió forint), sem a piaci árfolyamon történő forintra váltás 2015 elején.

Összességében a svájcifrank-hitelesek várhatóan közel 3 millió forinttal járnak rosszabbul, mint a forinthitelesek.

©

A fenti ábra a jövő vonatkozásában a jelenlegi kamatszintekkel számol. Ha valaki átváltja forintra a hitelét, akkor csak kamatkockázata marad (azaz, ha nő a kamat, emelkedik a törlesztőrészlet). Ha nem váltja át, akkor megőrzi a forintgyengülés kockázatás (és megnyeri az esetleges forinterősödés hatását), valamint ugyanúgy szembesül a változó kamat hatásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását