szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

Oroszország Déli Áramlattal kapcsolatban hozott döntése után Magyarországnak további lehetőségek után kell néznie – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy közleményben. Mikola István államtitkár már hétfőn tárgyalt az EU által is támogatott Déli Folyosó gázvezeték kiépítéséről.

Közleményt adott ki szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arról, hogy Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár hétfőn Athénban a Déli Folyosó gázvezeték kiépítéséről tárgyalt. A tárgyaláson Görögország, Bulgária és Románia képviselői vettek részt.

Oroszország Déli Áramlattal kapcsolatban hozott döntése után Magyarországnak további lehetőségek után kell néznie, hogy hazánk biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani. Ezek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a Déli Folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása – olvasható a KKM közleményében.

Mikola István
©

A folyosó egy reális, középtávon kivitelezhető, és finanszírozás szempontjából is életképes projekt, amely dedikált nagyvezeték építése helyett a meglévő vezetékek összekötését és a hiányzó infrastruktúra kiépítését valósítaná meg.

A folyosó koncepciója élvezi az EU támogatását, megjelent többek között az uniós állam- és kormányfők által elfogadott 2014. márciusi európai tanácsi következtetésekben. A görög-bolgár-román-magyar gázfolyosónak kiemelt szerepe van az EU forrásdiverzifikációja szempontjából – írta a KKM.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este jelentette be, hogy nem építik meg a Déli Áramlat gázvezetéket, amelyet Magyarország az EU-s ellenszélben is támogatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni

Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni