szerző:
hvg.hu

Meglepően magas, közel 10 ezer ingatlan adás-vétellel zárta az évet az ingatlanpiac decemberben. Budapesten pedig a tavalyi utolsó negyedévben a 2008-as, válság előtti árakon keltek el az ingatlanok.

Az év utolsó hónapja szezonálisan gyenge szokott lenni, ám a 9855 tranzakció jóval meghaladta a vártakat. 2013 decemberében csupán 5768 ingatlan cserélt gazdát. A Duna House becslése alapján így 2014-ben 105 901 ingatlan adás-vétel bonyolódott összesen. Ez a válság utáni első olyan év, ahol 100 ezer darabszám fölé emelkedett a tranzakciószám. Az ezt megelőző 5 év (2009-2013) éves átlaga 89 ezer körüli volt, 2014 ezt több mint 15 százalékkal múlta felül. A szezonalitásnak megfelelően éves mélypontra esett a keresleti mutató decemberben. Az 53 százalékpontos érték még így is magasabb a megszokottnál, 2013 utolsó havában 46, még egy évvel korábban 47 ponton állt a keresleti index.

Tovább növekedett az országos lakásár index a IV. negyedévben is, sőt az előző két negyedév 1-1 százalékpontos emelkedését felülmúlva 2 pontos emelkedést produkált a mutató. Az országos összesített adatok alapján elmondható, hogy a panelek 2013-as 77 százalékpont körüli mélypontjáról – a tavalyi áremelkedést követően – visszazárkózott a téglalakásoknál tapasztalt szintre. A téglalakások indexe országosan már a harmadik negyedév óta 85 ponton áll, a panelek azonban először három-, majd most 5 pontos, látványos növekedést követően 86 pontra kerültek.

Az ingatlanközvetítő vidéki árindexei közül egyedül a kelet-magyarországi panelek mutatója ugrott látványosan felfelé, 84 pontról egészen 90-re. Ugyanitt a téglalakások szintje 80 százalékponton áll, amelyen lényegében 2010 óta stagnál, apróbb elmozdulásokkal. Nyugat-Magyarországon mindkét lakástípus árindexe esett picit, ezen a területen 2009 óta trendszerű a nagyon lassú csökkenés, amelyet még a Győr-Moson-Sopron megyei pozitív adatok sem tudnak jelentősen befolyásolni. A leglátványosabb árindexek a fővárosiak, ahol a panel index 96-, a téglalakás index 99 százalékpontra ugrott. Ez annyit jelent, hogy Budapesten a IV. negyedévben a 2008-as, válság előtti árakon keltek el az ingatlanok. A panelek mutatója egészen mélyről, 77 pontról indult felfelé, majd egy év alatt érte el mostani szintet. A téglalakások indexe csak ritkán nézett be a 90-es szint alá, 2014 közepén még 93 ponton állt, innen ugrott látványosan a 99 százalékpontos értékre.

2014. második felében a vidéki adatok alapján Győr-Moson-Sopron megyében vették a legmagasabb négyzetméteráron a téglaépítésű lakásokat, 281 ezer forintért, ami szinte megegyezik a fővárosi átlaggal. A második helyen, Tolna megyében az átlag 242 ezer Ft/m2 volt. Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megyék álltak a lista végén 100 ezer alatti átlaggal. Budapesten ugyanezt a típust az V. kerületben 421 ezer Ft/m2-ért vették, majd ezt követik az észak-budai kerületek. A fővárosban 200 ezer Ft/m2 alatt a X., XX., és XI. kerületekben lehetett vásárolni.

A panellakások szintén Győr-Moson-Sopron megyében keltek el a legmagasabb négyzetméteráron, pontosan 225 ezer forintért, ami még a fővárosi átlagot is felülmúlta 6 ezerrel. Ezeket a régiókat Hajdú-Bihar megye követte 164 ezer forintos átlaggal. A megyei rangsor végén Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll 90 ezerrel és még ezt is alulmúlja Tolna megye, ahol 2014. második felének összesített átlaga alapján 84 ezer forintba került a panellakás négyzetméterenként. Budapesten a legdrágább kerület a XI. volt ebben a típusban, itt 247 ezer forintos átlagon vették a lakásokat. A XIII. követi 226, majd a XVI. 208 ezres átlaggal. A népszerű XIV. kerület volt a következő, ahol 205 ezer forintot fizettek a panelek négyzetméteréért. A többi kerület már 200 ezer forint alatti átlagot mutatott. A listát a XVIII. kerület zárta, ahol 156 ezer forintért keltek el a panelek négyzetméterenként.

2014. második felében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vevők tudtak a legtöbbet alkudni, átlag 12 százalékot. Heves és Békés megyékben is magas volt az alku átlaga, egyaránt 9 százalék. Vidéken a legkevesebbet, 5 százalékot Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyékben tudtak alkudni a vevőt, ráadásul az utóbbi esetében csupán 2 százalékos árkorrekcióra volt szükség az eredetileg elképzelt árhoz képest, hogy felkeltsék a potenciális vásárlók érdeklődését.

Budapesten a déli kerületekben voltak a legmagasabb alkuk, de itt is mindössze 7 százalék lett az átlag, akárcsak az V. kerületben, viszont itt főleg a nagy értékűekre tudtak a vevők jól alkudni. A fővárosban a legkevesebbet, csupán 3 százalékot a VII. kerületi vevők tudtak az árból lefaragni.

A Duna House által közvetített ingatlanok paramétereinek 2013. és 2014. második felének összehasonlításából kiderül, hogy a főváros budai oldalán nagyobb volt az igény a drágább ingatlanokra, illetve az áremelkedés miatt is a felsőbb sávok irányába volt némi eltolódás. Legkiugróbb adat a 400 ezer Ft/m2 feletti sávban látható, ahol 2013-ban a tranzakciók 8 százaléka zajlott, tavaly azonban már a 17 százaléka. Pesten is érzékelhető ugyanez, de más arányban, ahol ugyanebben az összehasonlításban a legmagasabb ársáv 3 százalékról 5 százalékra emelkedett. Fajlagos árban is meglátszik az eltolódás, Budán a 40 millió fölötti ingatlanokat 9 százalék helyett 12 százalékban vették, Pesten 2-ről nőtt 3 százalékra. Az utóbbi esetben a relevánsabb 15-25 millió közötti sáv ugrott 18-ról 25 százalékra. A vidéki összehasonlítás (szintén 2013. és 2014. évek második fele) már nem hozott látványosabb eltérést. A Pest megyén kívüli régiókban a vevők fele költött 5-10 millió forint között ingatlanra, 20 százalék pedig ennél is olcsóbban vásárolt. 25 millió fölött csak a tranzakciók 5 százaléka bonyolódott. Pest megyében (főváros nélkül) a vevők 30 százaléka 10-15 millió között költött tavaly, és közel ugyanekkora arányban keltek el az 5-10 milliós sávban is. Ugyanitt 25 millió fölött a vevők 7 százaléka vásárolt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Karácsony: A java csak most kezdődik

Karácsony: A java csak most kezdődik

Imádni fogja, amikor megkapja a következő Windows-frissítést

Imádni fogja, amikor megkapja a következő Windows-frissítést